Kako ukloniti upozorenje “This copy of windows is not genuine”

Na mnogim računarima nije instaliran originalan operativni sistem Windowsa, već se koriste piratske verzije. Naravno preporuke su da se koriste original verzije, međutim to nekad nije moguće jer nije jeftina kupovina operativnog sistema.

Zbog korištenja piratske verzije operativnog sistema Windowsa, često se pojavljuje poruka u donjem desnom uglu – “This copy of windows is not genuine”. U prevodu znači da nije instalirana originalna verzija. No, postoji način da se ukloni upozorenje koja zna da nervira.

Uklanjanje upozorenja “This copy of windows is not genuine”:

Prvi korak je kliknuti na start te u tražilicu upisati komandu cmd, nakon toga pritisnuti ENTER. Desnim klikom miša kliknuti na cmd i izabrati opciju “Run as administrator”.

Otovriti će se cmd prozor u koji treba da upišete naredbu SLMGR-REARM i pritisnuti ENTER. Poslije toga resertujte računar kako bi se proces uspješno završio. Važno je napomenuti da se može desiti problem sa upisivanjem naredbe, u tom slučaju upišite SLMGR /REARM.

Ako ovo ne bude rješenje postoji mogućnost da je problem u jednom ažuriranju Windowsa koji je tada potrebno deinstalirati. Taj update ima naziv KB971033.

Da bi to izbrisali slijedite sljedeće upute: Control Panel->System & Security->Windows Update->View Installed updates.

Na listi koja vam se pojavi potrebno je pronaći fajl sa nazivom KB971033 te kliknuti desnim klikom miša i odabrati opciju Uninstall. Nakon što deinstalirate, resertujte računar.

 

(Anel Karić/www.noteweb.info)