Katarina Bošnjak: mlada i uspješna kakanjka

katarina

Predstavljamo:

mlade i uspješne građane Kaknja:

Katarina Bošnjak, sjajna odbojkašica, izvrstan arhitekta, asistent na Arhitektonskom fakultetu…

Putem službene web-stranice Općine Kakanj sa zadovoljstvom i ponosom prenosimo gotovo svakodnevno priče o mladim i uspješnim građanima Kaknja koji postižu sjajne rezultate u različitim poljima rada i društvenog aktivizma.

Ovoga puta govorimo o našoj sugrađanki Katarini Bošnjak koja nakon uspješne sportske karijere ostvaruje sjajne rezultate u oblasti arhitekture. U kakanjskoj i široj bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti Katarina je poznata kao izvrsna odbojkašica koja je kao najmlađa, sa 16 godina, nastupala za seniorsku odbojkašku reprezentaciju Bosne  i Hercegovine i ŽOK Kakanj.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja Katarina je upisala Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu na kojem je diplomirala 17.7.2014.godine. Po završetku studija, kao jedan od najboljih studenata, dobila je posao u projektnom birou “Osnap” u Sarajevu, a istovremeno je angažirana i kao spoljni saradnik na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo.

Nakon realizacije konkursne procedure koja je raspisana 9.3.2016.godine, Katarina Bošnjak je, na osnovu odluke koju je potvrdio Senat Univerziteta Sarajevo, izabrana za asistenta na Arhitektonskom fakultetu na katedri “Urbanizam i prostorno planiranje”, a ovaj posao će obavljati od 1.9.2016.godine.

Osim toga, diplomski rad Katarine Bošnjak je poslan Komisiji za međunarodnu saradnju – Sveučilište CEPT, grad Ahmedabad (Indija), kako bi, kao prijedlog Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, konkurisao za najbolji diplomski rad na svijetu. Radi se o Archiprix International konkursu koji se objavljuje svake 2 godine i putem kojeg se prezentiraju nove generacije najboljih svjetskih arhitekata. Odabir i prezentacija najboljeg diplomskog rada se očekuje u februaru 2017.godine.

Katarini Bošnjak čestitamo na sjajnim rezultatima.

Sjajne rezultate u oblasti arhitekture postiže i Katarinin brat Ivan koji je, između ostalog, i autor idejnog rješenja za novi izgled gradske jezgre Kaknja.