Kina prekida trgovinske pregovore sa SAD-om

Pozivajući se na svoje izvore, navedeno je da taktika SAD-a neće stimulisati saradnju sa kineskom stranom. Peking se, odbacujući pregovore, pridržava svoje težnje da izbjegava pregovore pod pritiskom.

Kina ostavlja mogućnost za početak novih pregovora sa Washingtonom sljedećeg mjeseca, dodaju izvori.

U ponedjeljak je Državni savjet Kine u “Bijeloj knjizi”, u kojoj se objašnjava stav Kine o trgovinskom ratu sa SAD-om, naveo da je SAD u svojim izjavama i postupcima kontradiktoran.

Savjet navodi da su postupci Sjedinjenih Američkih Država nanijeli ozbiljnu štetu trgovinskim i ekonomskim odnosima dviju zemalja nad kojima su dugi niz godina naporno radile vlade.

Prije sedmicu dana američki predsjednik Donald Trump objavio je da dolazi do uvođenja carina po stopi od deset posto na robu iz Kine u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Odluka je stupila na snagu 24. septembra, a od 1. januara tarife će porasti na 25 posto. Kina je tada saopćila da će u odgovoru na nove carine SAD-a uvesti simetrične povećane uvozne dadžbine za više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država počeo je nakon što su 6. jula ove godine na snagu stupile uzajamne carine između tih država.

SAD su uvele carinu od 25 posto na uvoz 818 vrsta robe iz Kine sa ukupnim kapacitetom isporuka od 34 milijarde dolara godišnje. Kao kontramjeru, Kina je nametnula carinu od 25 posto na uvoz jednakog obima američke robe, prenosi Sputnik.