Kina testira ”Lunarnu palatu” na Zemlji

lunarna palata mesecKina je napravila “Lunarnu palatu” na Zemlji, u kojoj će simulirati uslove života na Mjesecu a sve u okviru priprema za osnivanje naselja na zemljinom satelitu do 2036. godine!

Četri studenta (dva muškarca i dvije žene) sa Univerziteta za aeronautiku i astronautiku “Pekingboraviće u kabini površine 160 kvadratnih metara “”Yuegong-1,” gdje će testirati kako sistem za održavanje života funkcioniše u uslovima kakvi vladaju na Mjesecu.

U laboratoriji će ostati 60 dana, nakon čega će ih smijeniti druga grupa od četiri studenata. Oni će u “Lunarnoj palati” provesti najprije 200 dana, a zatim će ponovo ući i ostati još 105 dana.

U Bioregenerativnom sistemu za održavanje života (BLSS) ljudske fekalije će biti prerađivane u procesu biofermentacije, a nusprodukti otpadnih materija biće korišćeni za gajenje eksperimentalnih žitarica i povrća.

Yuegong-1” se sastoji od glavnog stambenog prostora i dvije kabine: “staklenici”. Glavna kabina pokriva 42 kvadratna metra veličine malog urbanog stana, dok je svako od postrojenja je 3,5 metra visoko i od 50 do 60 kvadratnih metara široko. Glavna kabina ima četiri odjeljka, zajedničku sobu, kupatilo, sobu za obradu otpadnih voda i prostor za gajenje životinja.

Ovo je jedina laboratorija ovog tipa na svijetu u kojoj ima životinja i mikroorganizama, biljaka i ljudi, objašnjava glavni dizajner Liu Hong za CCTV.

Uprkos napretku kineskog svemirskog programa za vojne, komercijalne i naučne svrhe, Kina i dalje zaostaje za SAD i Rusijom. Prošlog mjeseca je objavljena vijest da Kina pregovara sa Evropskom svemirskom agencijom o saradnji u izgradnji ljudskog naselja na Mjesecu.
lunarna palata mesec soba za uzgajanje
Evropska svemirska agencija je ranije opisivala svoj “Moon village” (Naselje na Mjesecu) kao potencijalnu međunarodnu startnu platformu za buduće misije na Mars, a prošle godine šef ESA Jan Verner opširnije je govorio o planovima za izgradnju naselja na Mjesecu.

Budućnost svemirskih putovanja traži novu viziju – rekao je on.

Koncept je baza za istraživanje Mjeseca za koje će biti zaduženi ljudi i roboti. Ta baza će imati ulogu usputne stanice za svemirske letjelice i postaće “naselje” sa razvijenom eksploatacijom ruda, pa čak i turizmom.

“Kada kažem ‘Naselje na Mjesecu’, ne mislim na kuće, crkvu, gradsku vjećnicu i slično” rekao je on tada.

“Moja ideja je usredotočena na suštinu koncepta naselja: ljude koji zajedno žive i rade na jednom mjestu. A to mjesto bi bilo na Mjesecu.”