Ko je opljačkao Baždarevića i Zakarića?

Godinama pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) muku muče da izađu nakraj s automafijom, čiji članovi u crno zavijaju građane Sarajeva. U posljednje vrijeme na meti kradljivaca vozila bile su poznate ličnosti.

Samo protekle sedmice bez vozila su ostali Daniel Delale, TV voditelj iz Hrvatske, Mehmed Meša Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije BiH, te Goran Zakarić, prvotimac Fudbalskog kluba Željezničar. I u ranijem periodu fudbaleri Željezničara Marijan Antolović i Eldin Adilović ostali su bez skupocjenih četverotočkaša.

Interesantno je da su vozila Meše, Zakarića, Antolovića i Adilovića bila parkirana u istom naselju – Grbavici. Kao što je poznato, u blizini je međuentitetska granica, što lopovima olakšava bijeg s plijenom.

Milan Božić, šef Odsjeka za imovinske delikte MUP-a KS, u izjavi za ”Dnevni avaz” kaže da, i pored svih sličnosti i činjenica, nema mjesta tvrdnji da je riječ o ciljanim krađama.

– Sumnjam da je neko znao da je Meša vlasnik BMW-a. Ne bi me čudilo da su kradljivci to saznali tek poslije iz medija. Vi znate da su lopovi krali vozila od vlada, MUP-ova, pa čak i SIPA-e. Mislite li da su znali čije je vozilo i da su se ipak odlučili na taj korak – ističe Božić.

Prema njegovim riječima, automafiju interesiraju samo tri stvari – vrsta i oprema vozila, lokacija na kojoj se nalazi te koliko im vremena treba da pokrenu automobil.

– Vozila BMW X5, kakvo je imao Meša, ukradeno je mnogo u posljednje vrijeme, jer je vrlo interesantan i atraktivan model za lopove. Takođe, oni gledaju ima li vozilo ful opremu. Činjenica je da je područje opštine Novo Sarajevo, tačnije naselja Grbavica i Vraca, žarište kada je riječ o krađi vozila. Međutim, kao što sam rekao, nema govora o ciljanim krađama – kaže Božić.

Pojasnio je da se jedino oštećenja vozila, kao što su paljevina ili aktiviranje eksplozivnih naprava, mogu dovoditi u kontekst toga da je neko to ciljano uradio.

– Obično oštećeni imaju određene razmirice ili druge probleme s nekim te su ciljano na meti. No, za krađe to ne možemo govoriti – tvrdi Božić.

Dodao je da nisu tačne informacije da su se pojavile nove kriminalne grupe.

– Uglavnom je riječ o starim grupama. U dosta slučajeva imamo povratnike u činjenju ovih krivičnih djela. Ukoliko nekoga uklonimo s ulice, dešava se da dolaze nove osobe, ali u iste grupe – pojašnjava Božić.

On je na kraju dodao da ne može potvrditi niti demantirati to da većina vozila završi u Republici Srpskoj.

– Ono što se zna jeste da se za dio ukradenih vozila traži otkup od vlasnika, dio se rastavlja u dijelove, dok dio automobila završava preko granice naše zemlje – zaključuje Božić.

(sportske.ba)