“Kraljev fest 2016”: Pogledajte radove Anika Smajića, Edina Šahinovića i Sikira Amera

14182445_644687672357707_482022522_n

Ponedjeljak, 29. august 2016.godine: U okviru Kulturno-umjetnički festivala “Kraljev fest 2016” koji je proteklog vikenda održan u Kaknju upriličen je i događaj pod nazivom “Live act” tokom kojeg su umjetnici Anik Smajić i Edin Šahinović iscrtavali srednjovjekovni motiv na zidu Muzeja Kaknja, dok je Amer Sikira iscrtavao 3D rad na platou ispred Doma kulture.

Pogledajte njihove umjetničke radove:

14182445_644687672357707_482022522_nrd3

Anik Dub (Smajić Anik) rođen je 12. juna 1993. godine u Bihaću, gdje provodi djetinjstvo i završava osnovnu i srednju školu. Njegova karijera počinje 2009. godine kada ostvaruje svoju prvu kolektivnu izložbu pod imenom škole, a također pod pokroviteljstvom iste škole putuje u Srbiju na prvi Graffit Jam projekat, te na “Kamp animacije” koji se održavao na Igmanu nakon čega mu se otvaraju vrata ka drugim još neistraženim vidovima umjetnosti. Dalje nastavlja kao tvorac Brenda ANIK DUB – koji obuhvata umjetnost od ranih početaka od klasične pa sve do zadnjih likovnih izražaja moderne umjetnosti. Stvarajući unikatni stil širi poslovna partnerstva kako u regionu tako i na svjetskom tržištu (Austrija , Danska, Njemačka, Italija, SAD). Prvom trodimenzijalnom  slikom na temu “Pogled u dubinu”  postaje i prvi bosanskohercegovački 3D umjetnik te budi veliko interesovanje medija. Anik je trenutno student na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pored studiranja i klasičnog likovnog izražavanja bavi se i modernim medijima likovnog spektra  (airbrush, video-foto dizajn, tattooart, hidrografika,brending ).

Edin Šahinović  rođen je 30. septembra 1995. godine u Zenici gdje provodi djetinjstvo. Splet okolnosti ga dovodi u Kakanj gdje pohađa srednju mašinsku školu. U Kaknju ostvaruje svoje prve rezultate projektom “Bojimo snove razigrajmo mladost”  koji je prošao kao najuspješniji projekat na sajmu Volontiraj – kreditiraj u Sarajevu. Nakon toga kroz aktivan angažman u Udruženju mladih AlterVal sprovodi značajan broj projekata, izložbi i radionica, kao što su : izložba “Bijeg iz tame”, Live act “Dan Mira” itd. Trenutno studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje ostvaruje odlične rezultete iz svih oblika umjetnosti. Najviše se bazira na izradu portreta u raznim tehnikama, ali pored toga radi i uređenje interijera i zidne murale.

Amer Sikira je rođen u Zenici 1. septembra 1989. godine. Odrastao je i živi u Kaknju, gdje je završio gimnaziju – smjer matematičko-informatičko područje. Poslije gimnazije završava inžinjersku informatiku i postaje inžinjer informacionih tehnologija. Osim što se bavi računarima i informatikom, još od djetinjstva voli da crta i bavi se crtanjem. Do danas je usavršio 3D street art, grafičko crtanje i dizajn. Svoje vještine u umjetnosti također prenosi i u digitalni oblik.