Kritična situacija u ZDK: Selo Šahmani potpuno odsječeno

grad_vares-2-696x456

U klizištu u mjestu Stupni do, općina Vareš, kritično je i ugroženo oko sedam kuća, a jedna štala je odnesena i uništena – najnovija je informacija Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

U izvještaju se navodi da je do sela Stupni do pristup putem onemogućen zbog klizišta na više mjesta i put je u popunosti uništen na više mjesta.

Na regionalnom putu od Breze prema Varešu, otežano je odvijanje saobraćaja kod dionoce zvane Kapija, zbog velike količine vode.

U daljnjem dijelu puta kod benzinske pumpe Energopetrola je manja odsjelina i koristi se jedna traka. U toku dana očekuje se prohodnost. Tunel je, kako se navodi u izvještaju, bio kritičan ali je prohodan i po nadzorom.

Do sela Budoželje i Striježevo su otežane putnekomunikacije a na pojedinim mjestima ima klizišta koje prijete putnim komunikacijama. Prema selima Ravne i Zubeta, također je otežana putnakomunikacija, zbog nanosa zemljanog materijala.

U gradu Varešu na nekim mjestima došlo je do velikih zemljanih nanosa do pola metra uzrokovanih izlijevanjem Bukovog potoka.

Na području općine Žepče, usljed jake kiše potpuno je prekinuta dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje usljed klizišta i nanosa koje je voda donijela sa sobom. Postoji alternativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan.

Selo Šahmani potpuno je odsječeno, na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine, velikom količinom vode u vidu bujice. Radna mašina je na terenu i intezivno se radi na sanaciji puteva.

Rijeka Željeznica je za kratko vrijeme brzo porasla i izlijevala se u priobalnim područjima, kao i u blizini dvije kuće na području mjesta Donja Golubinja. Kuće se nalaze u neposrednoj blizini magistralnog puta M-17, odmah za skretanje prema Željeznom polju.

Na području općine Breza, u toku noći došlo je do izlijevanja rijeke Stavnje na šest mjesta. Nije bilo većih šteta, a došlo je do plavljenja manjim dijelom nekoliko kuća te poljoprivrednih usjeva uz rijeku. Oko pola dva ujutro došlo je do povlačenja rijeke i smirivanja situacije.

U ostalim općinama ZDK-a nisu zabilježena niti zaprimljeni izvještaji o ugroženosti putnih komunikacija, ljudi i materijalnih dobara, povodom nastalih padavina.

faktor/KakanjInfo