Kupuj387: Razvijena aplikacija za bolju bh. ekonomiju

Grupa mladića okupljena u Udruženju Kupuj387 razvila je istoimenu aplikaciju koja ima za cilj promovisati kupovinu domaćih proizvoda, prenosi Klix.ba

Nakon što kupe neki od bh. proizvoda, svi građani koji imaju instaliranu aplikaciju na svom mobilnom telefonu, putem nje trebaju skenirati bar kod koji počinje sa 387, čime im se otvara mogućnost i za osvajanje nagrada.

Mladići iz Banovića, Zavidovića i Zenice, Nusmir Mekić, Velid Vrabac, Mirza Omerašević i Elmir Kobilica, razvijanje ideje počeli su prošle godine, a Kupuj387 nakon testne faze danas je zvanično puštena u rad.

“Tražili smo inovativan način kako bismo promovisali kupovinu bh. proizvoda. Spojili smo nove tehnologije koje su danas popularne i uz pomoć našeg programera napravili aplikaciju koja trenutno, nakon testne faze, ima više od četiri hiljade korisnika”, kazao je za Klix.ba idejni tvorac Nusmir Mekić.

U bazi aplikacije trenutno se nalazi više od 100 domaćih proizvoda, a kako se bude povećavao broj korisnika sa skeniranim bar kodovima, tako će se širiti i spomenuta baza.

Aplikacija je trenutno dostupna na operativnom sistemu Android.

“Korisnicima je ulazak u aplikaciju omogućen putem Facebook i Google računa. Nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici pristupiti i izradi za operativni sistem iOS”, pojašnjava programer Velid Vrabac.

S druge strane, svako skeniranje bar koda koji počinje sa 387, korisnicima donosi po jedan bod te učešće u nagradnoj igri koja će na kraju svakog mjeseca donositi nagrade.

“Trudit ćemo se da nagrade svaki mjesec budu drugačije, jer nam je cilj da aplikacija ostane zanimljiva. Većim korištenjem aplikacije dolazimo do jače promocije kupovine domaćih proizvoda”, dodaje Mekić.

Aplikacija Kupuj387 prva je ovakve vrste u BiH.