Apokalipsa u BiH: Isušili jezero, nestalo dva milijuna riba

Građani krive Elektroprivredu BiH, koja je nenadano ispustila jezero

https://youtu.be/llGn3vnfsZc

Jedno od najvećih umjetnih jezera u Bosni i Hercegovini, Jablaničko jezero, presušilo je prethodnih dana, čime je cijeli jedan dio Bosne potpuno promijenjen, do neprepoznatljivosti. Posljednjih 40 dana ovo jezero i svi oni koji žive u njegovoj blizini proživljavaju pravu ekološku katastrofu, tijekom koje je Bosna i Hercegovina izgubila pravo bogatstvo flore i faune, a nestala je i vodena površina koja se prostirala na 900 hektara.

“U posljednjih 40 dana primjetno je opadanje Jablaničkog jezera, što je u posljednjih nekoliko dana rezultiralo totalnim ispuštanjem cijelog jezera. Moramo napomenuti da je prije pet godina urađena ribolovna osnova Jablaničkog jezera, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Prirodno-matematički fakultet iz Sarajeva, što je zakonski akt koji nije pretpostavka nego činjenica i pokazuje da je u tom vremenu u jezeru bilo dva milijuna ribljih jedinki”, kazao je Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic za Radiosarajevo.ba.

Strašne fotografije pogodile su sve stanovnike BiH, a ovih dana na društvenim mrežama mogu se pročitati razne komentare koji kritiziraju sve one odgovorne za ovu katastrofalnu situaciju, koja je trajno narušila ekosistem u ovom dijelu BiH.

“Sve te jedinke su uništene, zajedno s prirodnim prirastom koji je ogroman i ne može se utvrditi, te sva flora i fauna koja je obitavala u Jablaničkom jezeru i na njegovom dnu, razni mikroorganizmi, odnosno, hrana za ribe. Sad i da se to sve poribi, ta dva milijuna jedinki ne bi imali hrane, jer jezero je praktički mrtvo.

To je tragedija. Pored svega toga deset ljudi koji rade na održavanju, kao ribočuvari, izgubili su posao, te smo na svaki način oštećeni mi kao udruženje, kao i cijela društvena zajednica, odnosno, cijela BiH jer se ovo nije dogodilo u posljednjih 30-ak godina”, istaknuo je Trešnjo.

Jedan od glavnih krivaca za ovu situaciju, ističu iz OSR Konjic, je Elektroprivreda BiH, koja je ovo umjetno jezero koristila za proizvodnju električne energije, te koja je nenadanim ispuštanjem jezera u prethodnim danima uzbunila cijelu BiH. “Mi smo prije nekoliko dana uputili zahtjev Elektroprivredi BiH u vezi cijele situacije i do sada nismo dobili nikakav odgovor.

Kada je riječ o našoj općini, na čijoj površini se događa cijela ova katastrofa, njeno kompletno rukovodstvo je zakazalo i vi vidite da u medijima nema nikakve njihove reakcije”, izjavio je Trešnjo.

Budućnost je poprilično neizvjesna za ovaj dio BiH i pitanje je postoji li ikakav način da se barem malo sanira katastrofa koja je, zasigurno, ozbiljno narušila kompletan ekosistem ovog kraja, a možda i cijele BiH. Iz OSR Konjic ističu da je teško očekivati da se to može popraviti.

“Nitko ne može predvidjeti što će se u budućnosti dogoditi, ali realna je činjenica da je sve što je postojalo uništeno i da sada Jablaničko jezero izgleda kao Sahara. A i pored cijelog uništenja flore i faune pitanje je koliko će ovo sve utjecati na naš turizam, na našu sliku koju šaljemo u svijet. Ovim uništenjem jezera poslali smo, nažalost, jednu sliku o nama i kako se mi to ponašamo prema našim prirodnim ljepotama. Sve ovo što je uništeno bilo je vlasništvo države i ovim je država najviše oštećena”, zaključio je Tešnjo.

Agencije