Malinari u FBiH počeli pregovore s ministrom Dedićem, traže bolju cijenu i plasman na tržište

Prvi od zahtjeva Koordinacionog tijela Udruženja proizvođača jagodičastog voća s područja BiH bio je da se maline uvrste u strateški proizvod BiH te proizvodnja potpomogne programima poticaja.

Isplata zarađenog novca

Malinari iz Krajine, Zenice i ostalih mjesta iz BiH koji nisu isplaćeni za prethodnu sezonu, tražili su rješavanje ovog problema kako bi došli do novca koji su zaradili.

“Ukoliko se ustanovi da su vlasnici hladnjača prevarili malinare, zahtijevamo da se po hitnom postupku pošalje inspekcija, da se te takve hladnjače zatvore te da se rasproda njihova imovina i od tih sredstava malinarima isplati njihov zarađeni novac”, kazali su malinari ministru Dediću.

Proizvođači su tražili i da se po hitnom postupku izbaci iz ugovora akontativna cijena malina od 1 KM po kilogramu te da se formira kvalitativna akontativna cijena u skladu s uslovima na tržištu. Tražili su i poticaje od 0,30 feninga po kilogramu proizvedenih malina na prostoru FBiH.

Dedić je istaknuo kako je bitno što su proizvođači jagodičastog voća započeli proces udruživanja i stvaranja baze podataka o sektoru malinarstva, jer, kako je istaknuo, ministarstvu je potreban sagovornik s jasno definisanim stavovima i informacijama s terena.

“Malinarstvo ima ogroman potencijal, no da ga iskoristimo u potpunosti moramo što prije regulisati neka pitanja poput skladištenja, transporta i poticajnih mjera. Ja sam nakon ovog sastanka optimističan jer vidim da proizvođači imaju puno konstruktivnih ideja i uvjeren sam da ćemo zajedno otkloniti sve nedostatke ovog sektora. Drago mi je što su i sami malinari shvatili da poljoprivreda ne poznaje entitetske granice te da je sastanku prisutstvovao i predstavnik iz RS-a. Bh. maline nemaju budućnosti bez saradnje čitave države”, kazao je Dedić.

Olakšati berbu i prodaju

On je dalje najavio kako će do kraja mjeseca inicirati sastanak malinara, resornih ministara iz kantona, FBiH i RS-a, ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Potrebna nam je bolja koordinacija i izgradnja dugoročnog i kratkoročnog plana da malinarima olakšamo berbu i plasman na tržište, ali prije svega da stvorimo pretpostavke za razvoj malinarstva u narednom periodu”, naglasio je Dedić.

Zahtjevi proizvođača bili su još i kontrola hladnjača, kompletiranje i održavanje baze podataka malinara, uključivanje Razvojne banke FBiH u kreditiranje hladnjačara s niskom kamatnom stopom, a koji će se koristiti za isplatu malinara, te sastanak u Ministarstvu pravde radi ispitivanja ugovora. Na sastanku je dogovoreno formiranje Radne grupe koju će činiti pet članova, a koja će utvrditi donju stvarnu proizvodnu cijenu maline u BiH.

(Klix.ba)