Mandatar Mirza Ganić dostavio prijedlog buduće Vlade ZDK

Kandidat za mandatara nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić iz Visokog, kojeg je sinoć za tu funkciju predložio Kantonalni odbor SDA ZDK, dostavio je predsjedavajućoj Skupštine ZDK Amiri Hadžić danas i prijedlog sastava buduće Vlade ZDK.

– Obaveza je da stranka koja ima najviše zastupnika ili koja smatra da može napraviti većinu, dostavi prijedlog za mandatara, što je i učinjeno. Jutros sam održala i sastanak sa svojim zamjenicima, konsultirali smo se, dali saglasnost i potpisali Odluku na prijedlog mandatara. Nakon toga je mandatar Ganić dostavio prjedlog sastava Vlade ZDK – kazala je razgovoru za Fenu predsjedavajuća Hadžić, koja je istakla kako je prijedlog nove vlade potvrdila i Komisija za izbor i imenovanje.

Ona je istakla kako će novu Vladu ZDK činiti premijer i četiri ministra iz SDA, zatim tri ministra iz A-SDA, dva iz HDZ-a i ministrica iz Strake za Bosnu i Hercegovinu.

SDA je još sinoć objavila da je za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložila Spahiju Kozlića iz Zenice, za ministra uprave i pravosuđa Nebojšu Nikolića iz Zenice, za minisatra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnesa Bašića iz Kaknja te za ministra za boračka pitanja Fahrudina Čolakovića iz Olova.

– A-SDA je za ministra zdravstva predložila Adnana Jupića iz Zavidovića, za ministra unutrašnjih poslova Darija Pekića iz Visokog te Arnela Isaka za ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline. HDZ-ov Zlatko Jelić iz Usore ostat će ministar privrede, dok će Josip Lovrić iz Žepča biti novi ministar finansija. Ministrica rada, socijalnih pitanja i izbjeglica bit će Azra Šabanović iz Zavidovića, kandidatkinja Stranke za BiH – kaže predsjedavajuća Hadžić.

Ona će uskoro svoju funkciji u radnom predsjedništvu Skupštine ZDK prepustiti stranačkom kolegi Ćazimu Huskiću iz Žepča, koji će biti novi, treći predsjedavajući 8. saziva Skupštine ZDK. Hadžić ističe kako je ta promjena bila unaprijed dogovorena između nje i predsjednika Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralema Galijaševića.

– Zato se nisam i profesionalizirala u skupštini ZDK, mada sam na to imala pravo. Ja sam po vokaciji ljekar i to je posao kojim se želim baviti. Ovo je vrlo važna i vrlo odgovorna funkcija, također i posao ljekara pa ne mogu istovremeno kvalitetno raditi dva posla. Od nečega bih morala odustati, a ja sam bliža svojem zdravstvu. U ovim godinama, sa znanjem i iskustvom te svim što sam uložila u sebe da bih bila to što jesam, mislim da puno više mogu dati na tom poslu – ističe predsjedavajuća Hadžić.

Ona napominje kako će se na poziciji predsjedavajuće zadržati sve dok se ne provedu procedure, ali je izvjesno kako će voditi narednu sjednicu Skupštine ZDK, a koja bi trebala biti održana 27. ili 28. marta.

Tada će biti i imenovana nova Vlada ZDK te, vjerovatno, usvojen i budžet ZDK za 2019. godinu, jer 31. marta istječe rok za usvajanje tog dokumenta. U toku je sjednica Kolegija Skupštine ZDK, na kojoj će biti utvrđen i tačan termin sjednice na kojoj bi ZDK trebao dobiti novu vladu.

Fena