Nakon masovne pojave morbila u FBIH: DOM ZDRAVLJA KAKANJ: Vakcinacija djece u Kaknju nije zadovoljavajuća

Informacija o pojavi morbila u FBiH

Porast broja morbila ili ospica koji je zabilježen u 2019. godini u Federaciji BiH (113 prijavljenih slučajeva u Kantonu Sarajevo, 7 u Srednjobosanskom i 1 u Zeničko-dobojskom kantonu) predstavlja rizik za daljnje širenje ove bolesti među osjetljivom populacijom u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federaciji BiH).

Usljed komplikacija zbog morbila, u Sarajevu je preminula sedmomjesečna beba. Inače, MRP vakcina prima se od 13. mjeseca života. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, odmah po saznanju o povećanom broju oboljelih, uputio dopis svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenziviraju mjere za sprječavanje širenja bolesti, u skladu sa Strateškim planom eliminacije morbila, rubeole i prevencije kongenitalne infekcije virusom rubeole evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije, što znači jačanje sistema nadzora koje uključuje temeljito istraživanje slučajeva, njihovo laboratorijsko potvrđivanje i povećan stepen vakcinisanih.

Posljednjih godina, u Federaciji BiH registriraju se niži obuhvati imunizacijom djece cjepivom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP cjepivo). U 2016. godini, obuhvat je iznosio 63,5% za prvu dozu cjepiva, u 2017. godini 62,8% i u 2018. godini 82,1%. Niže vrijednosti obuhvata imunizacijom, od ciljnih 95%, zabilježene su u svim kantonima u Federaciji BiH, što ostavlja mogućnost širenja virusa među osobama koje nisu zaštićene.


Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila, predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.


Vakcinacija/cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurna i učinkovita MRP vakcina/cjepivo je u upotrebi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Prema Programu imunizacije u Federaciji

Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi. Saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju vakcinacije/cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija.

Molimo Vas da obavijestite roditelje sve djece da provjere vakcinacioni status svoje djece, te da vakcinišu djecu koja eventualno nisu vakcinisana, a da u slučaju pojave znakova bolesti kod djece prijave ljekaru, odnosno upute ljekaru na pregled.
Prevencija ove bolesti MRP vakcinom je najvažnija, jer je vakcinacija najvažnija preventivna mjera. Upravo 
neizvršavanje obaveze roditelja da vakcinišu djecu, je i dovelo do pojave ove bolesti.


Još jednom naglašavamo da je neophodno u cilju sprječavanja pojave morbila imunizirati djecu, jer je to jedini i najvažniji način sprečavanja nastanka bolesti. Sva djeca od 1 do 5 godina trebaju imati u svom imunizacinom kartonu jednu dozu MRP vakcine, dok djeca od 6 do 14 godina trebaju imati u svom imunizacinom kartonu dvije doze MRP vakcine, te
molimo roditelje da to obavezno provjere i vakcinišu svoju djecu kako bi ih zaštitila.

Vakcinacija djece ovom vakcinom, kao i drugim vakcinama, na području naše općine nije zadovoljavajuća, te postoji opasnost od širenja ove bolesti. Inače je imunizacija zakonska obaveza, te još jednom apeliramo na roditelje da vakcinišu svoju djecu na vrijeme prema važećem kalendaru imunizacije.


S poštovanjem!