Milan Tegeltija konačno saopćio: Odlazim s funkcije predsjednika VSTV-a

Iako sam kao čovjek spreman da podnesem svaku vrstu tereta. prije dva dana sam informisao predsjednicu RS i na istom sastanku, da za moji dalji rad ne podnose garancije i RS ih ne može obezbijediti. nako nsvega uzimiajući u obzir sve navedeno, donio sam odluku – moja sigurnost u Sarajevu ne postoji. U Sarajevu je već stvorena atmosfera javnog lična. a nemam ni povjerenje u VSTV i ne slažem se sa takvim načinom rada.

Moj ostavak na mjestu predsjednika VSTV-a ili da ostanem kao član, ne može biti realiziran. Za mene je potpuno besmisleno da pod takvim okolnostima ostanem. Institucije BiH nisu me zaštitile, zbog toga moiji zaključci su me naveli da donesem sljedeću odluku – sljedeće sedmice podnijet ću ostavku. Ova odluka je konačna i ništa je ne može promijeniti. 

To je kazao Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, danas na konferenciji za medije, koji je naglasio da se pomno prati rad VSTV-a u budućnosti.

“Aktuelni događaji pred mene su postavili pitanje da li da ostanem predsjednik VSTV-a. već sa mojim izborom počela je hajka na mene, od strane SDA. Od toga da sam došao s namjerom da razbijem VSTV-a ili da ga ukinem. Napominjem da je to došlo prije. Ko god sumnja u ovo, nema od maja pogleda članke”, kazao je Tegeltija u svom obraćanju javnosti, dodajući da će podnijeti ostvaku i na sve pravosudne funkcije

VSTV je prošle sedmice održao vanrednu sjednicu čija je tema bio sporni audio-snimak razgovora Tegeltije s bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Na sjednici su usvojena tri zaključka od kojih se jednim traži da Tegeltija razmotri mogućnost podnošenja ostavke.

Tegeltija je na sjednici negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan.