Miralem Galijašević: Informacije o zahtjevu za smjenu Vlade Zeničko-dobojskog kantona su proizvod špekulacija i neostvarivih političkih ambicija opozicije

Informacija da je opozicija u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona navodno prikupila dovoljan broj potpisa za smjenu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju su danas objavili pojedini mediji, pozivajući se na navodna nezvanična saznanja, proizvod su medijskih špekulacija i izraz neostvarenih političkih ambicija opozicije.

Skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu, koju čine SDA, A-SDA, HDZ BiH i nezavisni zastupnici stabilna je i funkcioniše bez poteškoća, a to je potvrđeno i na nizu sastanaka koordinacije koju čine šefovi ovih stranaka u Zeničko-dobojskom kantonu, od kojih je posljednji održan ove sedmice.

Zbog toga pozivamo predvodnike navodne “nove većine” da javno objave spisak potpisnika zahtjeva i time otklone svaku sumnju u to da se radi o klasičnom medijskom spinu čija je namjera stvaranje političkog haosa. Potencijal opozicije u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi maksimalno 13 ili 14 ruku, što nije dovoljno za izglasavanje nepovjerenja Vladi i preuzimanje odgovornosti za upravljanje političkim procesima.

Opozicija u Zeničko-dobojskom kantonu propustila je priliku da formira Vladu početkom 2019. godine, iako su imali mandatara i ovladali skupštinskim tijelima, ali to nisu znali uraditi.

SDA je kao izborni pobjednik na Općim izborima 2018. preuzela odgovornost te sa koalicionim partnerima formirala Vladu Zeničko-dobojskog kantona koja je do sada uspješno odgovarala izazovima i potrebama građana, a posebno u vrijeme pandemije virusa COVID-19, za što je dobila priznanje brojnih domaćih i stranih funkcionera te političkih šefova stranaka, pa čak i onih koji nisu dio aktuelne skupštinske većine.

Kantonalni odbor SDA Zeničko-dobojskog kantona