MINISTAR PRIVREDE SAMIR ŠIBONJIĆ I AMBASADOR ITALIJE MARCCO DI RUZZA U ZENICI RAZGOVARALI O UNAPRJEĐENJU SARADNJE: UDRUŽIMO LI RESURSE IMAT ĆEMO IZVANREDNE KOMPARATIVNE PREDNOSTI

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini nj.e. Marcco Di Ruzza razgovarali su u Zenici o mogućnostima unaprjeđenja saradnje kompanija iz ovog kantona sa kompanijama iz Italije.

Razgovor je upriličen u okviru susreta privrednika koje je organiziralo Udruženje Italijanskih privrednika u BiH “SPIN 316”.

Ministar Šibonjić je istako da je privreda ZDK-a stub razvoja Bosne I Hercegovine, te da je kao takva veoma zainteresirana za joint venture projekte.

-Zajedno smo snažniji. Udružimo li resurse sa kojima raspolažemo, a koji se prije svega temelje na izvanredno motiviranoj i obučenoj radnoj snazi, kao i odličnom geografskom položaju u okviru kojeg poslujemo, imat ćemo izvanredne komparativne prednosti. Također, mi kao ministarstvo zainteresirani smo za partnerske programe sa italijanskim prijateljima kojima bismo bili u stanju još snažnije unaprijediti poslovni ambijent u našem, privredno vrlo aktivnom kantonu. Italija je naš susjed i italijanski privrednici su dobro došli u ZDK i BiH. S druge strane, naše kompanije ostvaruju značajne rezultate izvozeći u Italiju. To su činjenice koje raduju. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da ova saradnja bude još bolja – kazao je ministar Šibonjić.

U razgovoru je istaknuto da će ove godine u Sarajevu biti organiziran Business forum koji će okupiti bosanskohercegovačke i italijanske privrednike i zvaničnike sa ciljem privlačenja italijanskih investicija u BiH. Ministar Šibonjić je uputio poziv da se isti takav forum održi i u Zenici.

Da su poslovne aktivnosti i saradnja kompanija iz ZDK sa Italijom vrlo žive govori i podatak da na Sajam privrede koji će se u maju ove godine održati u Milanu od 8 kompanija iz BiH – čak 4 dolaze iz ZDK.

Na kraju razgovora je dogovoreno da se organizira zvanični susret ambasadora i ministra.

Press služba ZDK