MINISTAR SINANOVIĆ U STUDIJSKOJ POSJETI INSTITUCIJAMA REPUBLIKE HRVATSKE NADLEŽNIM ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH

U period od 27. do 31.3.2017. godine Mensur Sinanovic, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona sa saradnicima boravio je u Zagrebu u službenoj posjeti institucijama nadležnim za obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj.

Studijska posjeta je organizirana uz stručnu i finansijsku podršku DVV International – Ureda u Bosni i Hercegovini.

Pored ministra Sinanovića, u studijskoj posjeti učestvovali su i ministri obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Damir Žuga, Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, Zapadno-hercegovačke županije, Ružica Mikulić i Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sa saradnicima.

Domaćin delegaciji iz Bosne i Hercegovine bila je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske.

Tokom studijske posjete učesnici su imali priliku da posjete i upoznaju se sa radom svih ključnih aktera u obrazovanju odraslih u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske, Agencijom za strukovno i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske, Gospodarskom komorom Republike Hrvatske, Udrugom poslodavaca Republike Hrvatske i Zavodom za zapošljavanje.

Također, učesnici su imali priliku da porazgovaraju sa predstavnicima institucija koje provode obrazovanje odraslih i posjete Poljoprivrednu školu Zagreb i Otvoreno učilište i Visoko učilište Algebra Zagreb.

Poseban interes učesnika studijske posjete izazvala je uloga institucija nadležnih za rad i zapošljavanje u uspostavi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, izradi standarda zanimanja, provedbi stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Delegaciju iz Bosne i Hercegovine primio je prof. dr. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.