Mirsad “King” Mujagić: Čovjek koji “fotografijom” predstavlja Kakanj kroz vrijeme

Piše: Hamid Hadžić (Novinar), Kolega, prijatelj i poznanik Mirsada Kinga Mujagića

Mirsad “King” Mujagić: Čovjek koji predstavlja “fotografijom” Kakanj kroz vrijeme

On je čovjek koji posjeduje preko 10.000 slika, prodaje novine I fotografiše

„Više volim izraditi sliku, nego dobro jesti“, objašnjava Mirso kroz svoju ljubav prema fotografiji

Davno nekad još prije tri i po decenije, u kakanjskom novom naselju u kući broj 15, gdje i danas u jednoj podstanarskoj sobi živi Mirsadova porodica, njegovi gosti bili su popularni interpretator Zaim Imamović i poznati harmonikaš Jovica Petković. Možeš mislit još u ono vrijeme….

Kakanjska Legenda Mirsad Mujagić, poznat po nadimku King se od malih nogu počeo baviti poslovima kao što su preprodaja novina, fotografisanje sportskih susreta, svakodnevno slikanje graðana svog grada.

 

Danas je sve drugačije….napeto al Mirso opet nasmijan

Mukotrpno radi da bi se preživjelo!

Kroz naš razgovor, sasvim iskreno ovaj bivši noćni čuvar iz Graðevinsko-montažnog preduzeća ističe da je bio prvi domaćin nekadašnje ekipe popularne emisije Radio Sarajeva, „Radioplov“. „Danas je sve drugačije, nekada se imalo I novaca a bilo je i druženja. Danas čovjek ne smije nikom ništa ni reći. Radi se da bi se preživjelo. Ja, recimo, raznosim štampu za kafu i cigare i fotografišem, izrađujem slike i to mi je jedina zarada danas. Firma GMK gdje sam radio, propala uništili je.  Prije se stvarno mnogo bolje živjelo, a sam pokazatelj i činjenica je bio rad.

Ako si radio nije ti ništa falilo, dok danas radiš a sve fali. Meðutim, ja sam čovjek koji ujutro oko pola sedam krene u obilazak mjesta da bi svima koji to žele donio novine, a štampu raznosim još od 1975. godine“, počinje svoju priču naš sagovornik.

Kako je to sa novinama izgledalo nekada a kako danas?

Kingova priča oduševljava baš kao neki stari domaći film, tako je to izgledalo;  „Tih godina sam sa trokolicom čekao voz I u četiri sata ujutro i prvi sam imao novine u rukama. Danas novine uzimam na trafici pa se dogovaramo. Obiđem nekoliko firmi a obično su to kafane, gdje redovno raznosim novine. Ima i malih negodovanja oko rasprodaje jer ja sa trafike ponesem novine pa prodam a rijetkost je da novine budu vraćene.

Uvijek bio i ostao blizak prijatelj sa Šadinlijom

“Kroz fotoreporterski posao sam upoznao mnogo I bivših I sadašnjih estradnih, sportskih zvijezda i pznatih ličnosti. To su prije svega: Šaban Šaulić, grupa Bijelo Dugme, Dragana Mirković, Šerif Konjević i mnogi drugi. Jedan moj prijatelj, danas poznati TV voditelj je Enver Šadinlija. Kod mene je prvi put bio prilikom posjete kroz program Radio – Sarajeva i emisije „Sevdalinka u našoj kući“. Uvijek sam volio muziku i te godine kada su bili moji veliki gosti sa Enverom, imao sam 21 godinu. Zidovi sobe u kojoj živim sa porodicom izlijepljeni su fotografijama pjevača i grupa koje sam uzimao iz tadašnjeg lista „Ven“. Emisije sa „Radioplovom“ sam snimao na magnetofon i bio sam toliko opsjednut da bi tokom dežurstva noću slušao jednu te

istu emisiju nekoliko puta.

Posjeduješ oazu fotografija?

„Riječ je sigurno od preko 10.000 slika koje sam napravio i moje fotografije možete vidjeti u Avazovom „Sportu“, ali i mnogim drugim novinama. Fotografije se danas kradu, kako s Interneta tako i sa arhiva novina, kojima nisam, recimo, dao svoje slike. Smeta mi kada vidim sliku, a potpis druge osobe. Nadam se da će uskoro i u ovoj zemlji doći na snagu zakon o zaštiti autora, teksta I fotografije”,.priča King.

 

 Šta nam možeš reći o svojoj ljubavi prema Sportskim Klubovima?

„FK Rudar volim otkako znam za sebe, sada  sam podjednako i na stadionu Mladosti, mislim više jer klub probio, izgradio, pravi PremijerLigaš. Kao dječak sma ih volio i pratio, svaku utakmicu, i kao mladić sam ih slikao, nastavio sam taj posao koji i danas dan radim i volim. Rudar mi je ostao u krvi. Mislim da imam sve fotografije koje sam napravio. Više volim izraditi sliku, nego dobro jesti. Drago mi je što vidim veliki potencijal koji se rađa u Kaknju, kako u nogometu, tako u muzici, na polju kulture, umjetnosti. Fotografija je, međutim, jedan od lijepih poslova a koji je danas skoro rijetko zastupljen kod mladih” ističe nam King.

 

 13423819_1027892017278977_1056335244635513207_n

Lična karta kakanjske legende – fotograf  Mirsad King Mujagić

 

Ime i prezime: Mirsad Mujagiæ-Mirso

 

Datum i mjesto roðenja: 4.12.1957. godine u Kaknju

 

Zanimanje: Radio kao Noćni čuvar. Aktivno radi kao fotoreporter – saradnik za medije na lokalnom i regionalnom nivou, jedan od takvih medija su prve Kakanjske novine, zatim Radio Sarajevo, Večernji list iz Zagreba, Dnevni avaz i mnoge druge medijske kuće.

 

Vrline: Lijepa dobrodošlica za svakog, gostoprimstvo bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.