Mirza Ganić: Oslobodit ću Visoko diktature, vrijeme je da Babić kaže gdje je za dva mandata skršila 120 miliona KM

Sa svojim timom ću nakon novembra pokrenuti razvoj Visokog. Smatram da ovaj grad zaslužuje i može puno bolje, kaže Ganić

“Intervju Amre Babić objavljen u Oslobođenju, u izdanju od 14. avgusta, obiluje nizom paušalnih ocjena i konstrukcija, čiji je jedini cilj pokušaj diskreditacije mene kao najozbiljnijeg političkog protivnika na predstojećim lokalnim izborima. Babić je sama sebi kontradiktorna, jer me je u ranijim izjavama pozivala da se kandidiram za gradonačelnika, a danas kada je moja kandidatura ozvaničena, svojim izjavama pokazuje lažno samopouzdanje, iako je svjesna da odbrojava posljednje dane kao gradonačelnica Visokog”, navodi u svojoj reakciji Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, predsjednik visočke SDA i kandidat ove stranke za gradonačelnika Visokog, uz objašnjenje da je “iz agresivnih izjava Amra Babić koja je šokirana mojom kandidaturom vidljivo da želi napraviti svađalačku atmosferu”.

Društveni interes

Ganić kaže da je narod izabrao njega jer je svojim djelima pokazao da društveni interes stavlja ispred ličnog, da je ostavio osvojeni mandat u Parlamentu FBiH i direktorsku poziciju u BH Telecomu, da bi kao premijer ZDK-a preuzeo odgovornost i rješavao probleme građana i privrede. Dodao je da se na premijerskoj poziciji, zajedno sa svojim timom, borio za zdravlje svakog čovjeka i za svako radno mjesto, da su to građani prepoznali, a da je sada spreman napustiti poziciju premijera i preuzeti kormilo Grada Visoko, “jer naš grad moramo spasiti od primitivne diktature i rješavati probleme koje Amra Babić nije uspjela riješiti ni za dva mandata”.

VEZANI TEKST 

– Grad Visoko je u posljednjih nekoliko godina nazadovao u svakom smislu, tako da se u potpunosti slažem s konstatacijom da je “unijela promjene u svaki segment javnog života, da se to vidi i prepoznaje”. Na našu žalost, u Visokom su uništena javna preduzeća i ustanove, koje danas služe za zbrinjavanje podobnih ili kao platforma za razvoj vlastitih firmi, građani se stalno opterećuju novim nametima, plaćaju skupe komunalije, računi za vodu su veći od računa za struju, a lokalni putevi se ne održavaju. Privrednici i poljoprivrednici su prepušteni sami sebi. Visoko je potrebno “reintegrirati” u ZDK i FBiH, koji u aktuelnoj gradskoj upravi nemaju partnera. Kao premijer koji dolazi iz Visokog pokazao sam kako se bori za svoj grad, tako što sam uspio izlobirati milionska sredstva za projekte u svim oblastima, naravno, tamo gdje gradska uprava nije imala mehanizme da opstruira naša ulaganja, jer sve koji nisu na njenoj strani doživljava kao političku konkurenciju. Pitam Amru Babić kakvu je korist Visoko imalo od njene ministarske funkcije u Vladi ZDK-a, koju je obnašala prije nego što je kao kandidatkinja SDA 2012. godine izabrana za gradonačelnicu? Nikakvu!, tvrdi Ganić.

Glas za promjene

On poručuje da, ako Visočanke i Visočani žele manje namete, jeftinije komunalne usluge, intenzivniji razvoj privrede, veću podršku poljoprivrednoj proizvodnji, niže cijene građevinskih dozvola, veći infrastrukturni razvoj i bolju organizaciju zdravstvenog sistema, na izborima 15. novembra bi trebalo da glasaju za promjene. U protivnom, nastavit će posmatrati kako se otimaju lokalni vodovodi, povećavaju nameti, blokira izgradnja privrednih objekata, vozi po uništenim lokalnim putevima i kako svakim danom imaju sve lošiju zdravstvenu uslugu.