Dom zdravlja Kakanj apeluje na građane: Pozivamo sve stanovnike općine Kakanj da krajnje ozbiljno shvatimo ovo

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa  COVID-19 obavještava javnost da je  na području općine Kakanj do danas registrovano 82 slučaja  COVID-19, od čega je 20 aktivnih, 16 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 4 je trenutno hospitalizovano u KB Zenica.  Do današnjeg dana   testirano je 983 osobe na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovano je 5 smrtnih slučaja od COVID19.

Obavještavamo javnost da se iz dana u dan epidemiološka situacija znatno komplikuje i da imamo sve veći broj registrovanih slučajeva COVID-19 na području općine Kakanj, tako da imamo već tri slučaja infekcije među radnicima JU „Dom zdravlja“ Kakanj. Apelujemo i pozivamo sve stanovnike općine Kakanj da krajnje ozbiljno shvatimo novonastalu epidemiološku situaciju u vezi novog korona virusa, jer minimiziranjem i negiranjem postojanja virusa činimo sami sebi štetu i dovodimo u pitanje rad i funkcionalnost zdravstvenog sistema. Krajnje je vrijeme da se počnu uvažavati i slijediti instrukcije  medicinskih radnika kojima se želi spriječiti nastanak i širenje infekcije, a ne tamo neke nepoznate i nestručne osobe.

Molimo naše sugrađane, organizacije, relevantne institucije lokalne zajednice i sve ostale da budu odgovorni i da se pridržavaju važećih preventivnih epidemioloških mjera, kako u privatnom životu, tako i kroz obavljanje svih društvenih poslova. Kako bismo zaštitili sebe i ljude koji su oko nas neophodno je praktikovanje preventivnih epidemioloških mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno 2 metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi.

Molimo naše sugrađane za maksimalnu ozbiljnost i da budu odgovorni prema svom i prema tuđem zdravlju.

Ponovno naglašavamo našim pacijentima  da su   OBAVEZNI da se naručuju na preglede telefonskim putem u svim ambulantama gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara ili na trijažnom punktu. U suprotnom bićemo primorani da vraćamo sve one koji se nisu najavili telefonskim putem u ambulantu gdje trebaju završiti ljekarski pregled. Hitni slučajevi su izuzeti iz ove mjere.  Molimo pacijente da ne prikrivaju istinu tokom davanja anamnestičkih podataka zdravstvenim radnicima, jer prikrivajući neke bitne epidemiološke podatke mogu ugroziti svoje zdravlje,  zdravlje drugih ljudi, te mogu unijeti infekciju u zdravstvenu ustanovu što bi bilo pogubno za sve građane općine Kakanj i za zdravstveni sistem. Svi koji dolaze u  JU „Dom zdravlja“ Kakanj, bez obzira na razlog posjete, obavezni su proći kroz trijažni punkt kako bi im se popunila epidemiološka anketa.

Molimo sve građane koji se vraćaju na područje općine Kakanj iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određe nih lica, da se jave   putem telefona  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj,  na sljedeće brojeve: 032/460-964032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje  širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine. Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu  molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!