Mirza Ganić: Pomoći ću gdje mogu, a gdje ne mogu ni Bog me ne duži, ali neću ništa raditi mimo zakona

Današnjom primopredajom dužnosti, a na osnovu rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Mirza Ganić preuzeo je svoju novu funkciju gradonačelnika Visokog. Ganić i njegov tim ušli su danas u zgradu Gradske uprave Visoko, gdje će naredne četiri godine, kao nosioci izvršne vlasti, upravljati procesima u našem gradu.

Ono što je zanimljivo jeste da primopredaji dužnosti nije prisustvovala sad već bivša gradonačelnica Visokog, koja je dužnost nositelja izvršne vlasti u Visokom obnašala u prethodnih osam godina.

Novi gradonačelnik Visokog Mirza Ganić nakon ulaska u kabinet gradonačelnika prisutnim i svim građanima uputio je posebne poruke.

“Želim da se zahvalim iskreno svima onima koji su u meni prepoznali osobu koja može da vodi ovu lokalnu zajednicu, a posebno se zahvaljujem svima onima koji su slali poruke nakon onih debata, gdje su podcrtali da sam bio dostojanstven, kulturan, da sam držao dignitet i pozicije koju sam tada obnašao, ali i da nisam vrijeđao. U narednom periodu, kako smo i obećavali, Visoko zaslužuje mir, slogu i zajedništvo i mi ćemo zaista raditi na tome. Na danas zakazanoj primopredaji dužnosti gospođa Babić nije došla na čin primopredaje, tako da ćemo mi službenom zabilješkom to konstatovati i dat ćemo zadatke nadležnim službama da pripreme određene izvještaje i radit ćemo primopredaju sa službama pojedinačno i sa javnim preduzećima.

U najmanju ruku sam zaista očekivao i pripremao sam se da sa mnom bude i gospođa Babić, da joj se zahvalimo na urađenom u prethodnom periodu, jer ovo nije vrijeme da pričamo o negativnom, nego o pozitivnim stvarima. Ali uvijek sam govorio: Ko uradi trun dobra vidjet će ga, ko uradi trun zla vidjet će ga i u ovom segmentu sve što je dobro urađeno ja se zahvaljujem. Očekivao sam malo više poštovanja, s obzirom na to da ovdje nije riječ o Mirzi Ganiću, nego o instituciji gradonačelnika, očekivao sam da ćemo to državnički uraditi, ali i to sve govori o nama kakvi jesmo.

U segmentu rada gradske uprave, u segmentu odnosa spram privrednika i poljoprivrednika, ali ono što je najvažnije to jeste da ova institucija nije zatvor, da će naši radnici imati puna prava, da ćemo imati izuzetno dobre međuljudske odnose i da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit naših građana. Naša osnovna misija je da služimo narodu i to ćemo zasigurno raditi. Naravno, privreda i poljoprivreda su segmenti u koje moramo uložiti dosta vremena, novca i pažnje, a onda praviti i priču Visoko – turistički grad, jer turiste moramo zadržati u gradu, dovesti ih u glavnu ulicu, da potroše koju marku i u centru grada, kako bi Visoko ostalo prepoznatljivo i u BiH i van naše države.

Ja se nadam da u ovom periodu koji slijedi neće biti nekorektnog odnosa, kao što je to bilo i u toku kampanje, i prije nje, a evo i poslije nje, jer im ni nakon 15. novembra neki šejtan nije dao mira, pa su stalno gurali prst u oko. Ovaj današnji razgovor treba biti poruka svima da vode računa o izjavama koje daju, jer nama zaista treba mir, sloga i zajedništvo, a ne da se kost ubacuje među nas. Jer ako ne budemo radili zajedno, jedni sa druge, bit će teško, ne Mirzi Ganiću kao gradonačelniku, nego svima koji žive u Visokom. Nećemo se prebrojavati, ali svi će raditi svoj posao, neće niko raditi samo za svoj lični interes. Hvala još jednom, mi od danas pišemo neke nove priče i krećemo u neke nove aktivnosti. Danas je svečano jer su građani oslobođeni diktature.

Vrata moja su svima uvijek otvorena i najvažnija poruka građanima jeste: Pomoći ću gdje mogu, gdje ne mogu pomoći ni Bog me ne duži i u tom kontekstu očekujem razumijevanja, jer nemam namjeru da radim išta mimo zakona, a sve što budemo mogli zajedno ćemo uraditi“, poručio je Ganić iz zgrade Gradske uprave.