Mirza Ganić za Klix: Kandidovao sam se zbog građana Visokog, lični interes mi nije bitan

Aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić kandidat je Stranke demokratske akcije za gradonačelnika Visokog. U razgovoru za Klix.ba je kazao kako se kandidovao jer je to bila isključivo želja privrednika i građana koji žele razvoj ovog grada.

Iako su u Visokom postojala dva imena za kandidata za gradonačelnika ispred SDA, Amer Hindija i Mirza Ganić, IO stranke jednoglasno je izabrao da se za ovu funkciju na predstojećim izborima kandiduje aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić.

Ganić je prije dvije godine napustio funkciju zastupnika u Federalnom parlamentu te došao na mjesto premijera Zeničko-dobojskog kantona, a za nekoliko mjeseci mogao bi napustiti i mjesto premijera te postati gradonačelnik Visokog. U razgovoru za Klix.ba obrazložio je zbog čega je prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Visokog.

“Ovdje se radi o motivima, ali oni nisu lične prirode. Svi u životu želimo da napredujemo, a napredak je s funkcije gradonačelnika na funkciju premijera, nikako obrnuto. Ovdje se radi o motivu ‘što narod traži’ jer upravo u proteklom periodu moje ime je bilo jedno od imena za gradonačelnika Visokog. Nisam imao taj motiv, ali pojavio se kada je narod to tražio, kao i privredni subjekti. Kada sam sagledao kolika je podrška usmjerena ka meni i da narod u meni vidi osobu koja treba da vodi Visoko, nisam mogao odbiti ni kandidaturu s terena, a ni podršku koja mi se pruža. Želim da napravimo pozitivne promjene u Visokom”, kazao je Ganić.

Istakao je da u Visokom postoji dosta problema, da se često govori o stranim investitorima kojih nema, ali da u Visokom problem imaju i domaći investitori koji su spremni ulagati u Visokom, ali da zbog opstrukcija i građevinskih dozvola, nisu u mogućnosti to uraditi.

“Treba nam privredni razvoj i vraćanje povjerenja kod građana. U posljednje dvije godine, ne samo pred izbore, osigurao sam značajna sredstva za Visoko kako bi se razvila putna i školska infrastruktura jer smatram da su to značajni segmenti unaprijeđenja društva i privrede. Nedavno sam rekao da se Visoko mora reintegrirati u ZDK i Federaciju BiH jer sa dobrom saradnjom osiguravamo i značajna finansijska sredstva i u Visoko što u konačnici imaju korist građani. Njima treba osoba koja će uvlačiti sredstva u grad i razvijati privredni ambijent, zapošljavati, a ne imati diktatorski odnos prema onima koji nisu ‘s tobom’. Svima nam treba lijepo Visoko, zadovoljstvo građana i onakvo kakvo je bilo nekad”, dodaje Ganić.

Pojasnio je da pojedinac ništa ne može uraditi te da on nije pojedinac već tim ljudi koji će se predstaviti na listi za Gradsko vijeće na čijem čelu je Esad Semić – Lera, privrednik iz Visokog i vlasnik Mesne industrije Semić.

“Želimo pokrenuti Visoko. Moja namjera je iskrena, a narod je kazao da želi mene kao gradonačelnika. Mi ćemo pobijediti samo ćemo sačekati novembar da ljudi kažu šta ustvari misle”, poručio je Ganić.

Probleme u Visokom vidi u Domu zdravlja gdje su se postavili podobni ljudi koji nemaju stručno obrazovanje te da je to samo jedan od problema koji bi se rješavao u narednim godinama. Istakao je kako su javnim preduzećima potrebni sposobni, a ne podobni menadžeri, a plan je i olakšati pribavljanje građevinskih dozvola za privrednike koji su spremni ulagati, graditi i zapošljavati.

“Bez privrednika nema punjenja budžeta, a ni investicija koje građani žele u konačnici. Naša priča će biti usmjerena pored općeg razvoja Visokog kao što je infrastruktura, privreda, zdravstvo kao nulti prioritet, ali i prema cijenama komunalnih usluga koje građani karakterišu kao velike. Računi za vodu su veći od računa za struju. Moramo napraviti komunalna preduzeća koji će omogućiti sigurniju i isplativiju uslugu građanima, a ne na njihov teret. Problemi su detektovani, a najvažnije je da se pokrene razvoj Visokog”, zaključio je Ganić.

Na kraju je kazao da se u narednom periodu neće baviti onima što su trenutno na vlasti jer, kako kaže, narod najbolje vidi i prepoznaje one koji nisu u stanju ni asfaltirati udarne rupe na području Visokog. SDA Visoko javnosti će ponuditi svoj plan razvoja Visokog, a uskoro će obznaniti i imena koja će se pronaći na njihovoj listi za Gradsko vijeće Visokog.

Kakanjinfo/Klix.ba