Mjesna zajednica Doboj – Kakanj: Tradicionalno „Rano Bilje “ u Potocima 239. po redu

Poznata su nam zajednička porodična teferičenja koja traju „od pamtivijeka“ širom naše države. Tako je i nedaleko od Doboja kod Kaknja, u mjestu Potoci danas simbolično održano zajedničko okupljanje “Bilje-Potoci” 239 po redu.

Ovdje se svake godine petog maja održava tradicionalno narodno veselje pod nazivom „Rano bilje“.

„Došli smo do podatka koja je to godina obilježavanja, uspjeli smo izračunati“, saznajemo od mještana.

Od onih najstarijih generacija Dobojana saznajemo da se ova tradicija prenosi sa koljena na koljeno i da se u tadašnjem „Dobuju“ prilikom priprema i radova na proljetnoj sjetvi porodice: Jašarspahića, Kulovića, Begića, Imamovića, Goga, Merdanovića, Hadžića i drugih okupljale u Potocima, i teferičile na svojim zemljama.

Tako i ove godine sve se dešava spontano i završava tako. Radi kiše, vjetra i pljuskova koji su bili prisutni danas ove godine u odnosu na ranije je bila slaba posjeta, skoro nikakva. Na ovaj jednodnevni odmor poslije sjetve običaj je da se uz obilježavanje Jurjeva (Đurđevdana), nane, majke i djeca ubiru prutiće drijenovine pa onda sutradan u zoru, blago šibaju djecu uz izreku „Da nam djeca budu zdrava kao drijen“.

Osim toga, iz potoka su se kvasile noge i kupalo se omahom, pjenušavom vodom koja teče ispod mlina vodeničara. Još se u narodu priča da se taj dan hodalo bosim nogama kroz jutarnju rosu, a žene su pravile vijence od žare, kuhale su jaja i pravile tradicionalna stara bosanska domaća jela.

Porodice iz Doboja su sačuvale ovu nesvakidašnju tradiciju.

Izvor: Kakanjinfo.com