Mješoviti hor KUD “Dikan”Kakanj: IZVEDBA NESUĐENE HIMNE RBIH-‘DA TE VOLIM DUŠA ZNA, DRAGA MOJA BIH’

Pjesma “Mojoj dragoj BiH”, snimljena ratne 1992. godine, jedna je od najljepših pjesama posvećenih jedinoj nam domovini. Njen kompozitor je Ismet Kurtović, dugogodišnji frontmen nekadašnje rock grupe “Drugi način”.

Naime, Mješoviti hor KUD “Dikan”Kakanj ovu pjesmu često izvodi na manifestacijama obilježavanja Državnih praznika, 25.novembra, 1.Marta, 15.aprila i drugih. Zanimljivo je spomenuti da ovaj kakanjski hor na mnogim obilježavanjima učestvuje tradicionalno već nekoliko decenija. A u nastavku poslušajte iz naše arhive snimak ove pjesme koju je otpjevao kakanjski Mješviti hor “Dikan”.

Mješoviti hor KUD "Dikan"u Izvedbi pjesme ‘DA TE VOLIM DUŠA ZNA, DRAGA MOJA BIH’

NESUĐENA HIMNA NAŠE DRŽAVE: ‘DA TE VOLIM DUŠA ZNA, DRAGA MOJA BIH’ Pjesma "Mojoj dragoj BiH", snimljena ratne 1992. godine, jedna je od najljepših pjesama posvećenih jedinoj nam domovini.

Posted by Kakanj Info on Sunday, January 6, 2019

Krajem 1992. godine vidio sam kuda stvari idu u Bosni. Zajedno s bratom Fikretom napravio sam pjesmu “Mojoj dragoj BiH”. Fikret je napisao tekst, kaže Ismet Kurtović.

– Ja sam jako ponosan na tu pjesmu. U to vrijeme, kada smo snimali, ljudi uopće nisu znali ni kako se zovu, ni šta će biti, ni na kojoj su strani. Mislim da sam tada imao “kliker” i skužio šta je bitno. Uradio sam pjesmu za Bosnu i Hercegovinu gdje sam pokušao okupiti sve ljude koje sam lično poznavao iz naše zemlje. Bilo je dosta problema, neki su pjevači mogli doći na snimanje u Zagreb, a neki ne – priča Kurtović.

Tu pjesmu su, naime, pjevali Amir Kazić -Leo, Željko Bebek, Fikret Kurtović, Toni Janković, Zele Lipovača, Deja Mušić, Senad Galijašević, Čeha iz Divljih Jagoda, pa djevojke iz Zagrebačke džamije, franjevački zborovi, statirale su prve izbjeglice, bilo je i Srba pojedinaca…

Prema riječima Kurtovića, ta pjesma bi trebala biti i danas aktuelna i da se više sluša, obzirom na sveukupnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Postoji ideja da se sa nekom novom ekipom ponovo snimi pjesma “Mojoj dragoj BiH”.

– Sve dosadašnje verzije koje su napravljene nisu dobre, svi su se polomili i niko to nije uradio kako treba. Ni zadnja verzija koja je rađena poslije rata u Sarajevu ne zadovoljava kriterije, čak su i naslov promijenili u “Dragoj mojoj BiH”. Nisu ušli u duh pjesme – dodaje Kurtović.

Bosno i Hercegovino, naša domovino!