Mladi iz Kneževa, Busovače, Kaknja i Visokog na Karavau socijalnog/društvenog poduzetništva

1-1

Udruženje „Damar omladine“ i „Mladi aktivisti Kneževo“ u sklopu projekta „INNOPRISE“ na put su poslali svoj prvi karavan socijalnog poduzetništva.

Karavanom su od 9.12 do 11.12 ove godine imali priliku zajedno putovati mladi iz Kneževa, Busovače, Kaknja i Visokog. Tom prilikom su obišli Dnevni centar u Dobrinju, 3DownPrint štampariju, Sarajevo Holiday Market, Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva te Sajam knjige u Centru Skenderija.

Karavan socijalnog poduzetništva je dio projektnih aktivnosti koji ima cilj povezati mlade, te kroz obilazak dobrih primjera prakse na terenu prepoznati važnost uključivanja socijalno osjetljivih kategorija na trzište rada. Uvođenje ovakvog koncepta u praksu bi dugoročno dovelo do ekonomske i socijalne stabilnosti kao i smanjenju stope nezaposlenosti.

Osnovni koncept socijalnog poduzetništva jeste da zarađena sredstva ne služe uvećanju imovine pojedinca, već da se ulažu u društveno korisne svrhe kao što je otvaranje novih radnih mjesta.
“Kao učesnica karavana socijalnog poduzetništva moram priznati da sam oduševljena samom organizacijom karavana pa i učesnicima. Druženje sa mladima iz Busovače, Kneževa, Kaknja i Visokog je bilo jako ugodno. Upoznati sve ove mlade ljude iz Busovače, Kneževa, Kaknja , Visokog i družiti se s njima bilo je zadovoljstvo. Karavan socijalnog poduzetništva nam je omogućio da kroz ovaj projekat upoznamo i rad institucija koje rade isključivo sa djecom i odraslim osobama koje imaju poteskoće u razvoju.” Izjavila je učenica projekta Innoprise – Berina Očuz.

Nakon karavana u sklopu istog projekta 11.12. 2016 u Hotelu „Centar“ Visoko odražan je trening o drustveno / socijalnom poduzetnistvu za mlade iz Busovače, a sedmicu ranije mladi iz kneževa su imali priliku da se upoznaju o osnovama socijalnog/društvenog poduzetništva. Time smo zatvorili krug edukacija koju su ranije prošli i ucčesnici iz Kaknja i Visokog.

A kako je sve to izgledalo pogledajte putem linka : http://bit.ly/2hF7JVG

Aktivnosti su se održale u sklopu projekta „INNOPRISE – projekt interetničkog pomirenja i inkluzije marginalizovanih grupa kroz poduzetništvo“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF, i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.