Mladi stambeno pitanje mogu riješiti samo kreditom, od države nema pomoći

Kantoni i općine pokušavali su ili pokušavaju pomoći mladima u BiH kod kupovine njihove prve nekretnine.

Međutim, u svim scenarijima mladi se moraju obratiti bankama. Dok je na Zapadu gotovo standard da mladi s punoljetstvom imaju svoj stan ili kuću, u BiH najveći postotak onih koji napune 30, 35, pa i više godina žive s roditeljima. Brojni su “pod kirijom”.

Većina ih i ne razmišlja o podizanju kredita najviše zbog nemogućnosti zasnivanja stalnog radnog odnosa, a malo koja banka daje kredite osobama koje imaju ugovor na određeno vrijeme. Čak i oni koji su stalno zaposleni nisu sigurni da će njihova firma poslovati idućih 20 godina. Istovremeno, iz Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala su nedavno saopćili da je u BiH prazno između 14.000 i 15.000 novoizgrađenih stanova prosječne površine 50 kvadrata koje nema ko kupiti.

Stambeni fond u Kantonu Sarajevo

U Sarajevskom kantonu određeni broj mladih može riješiti stambeno pitanje kroz programe koje provodi Kantonalni stambeni fond Sarajevo. Stanovi se nude po “povoljnijim uvjetima” po programu Vlade KS-a.

– Fond ima nekoliko stambenih jedinica na Dobrinji V. Cijena kvadrata je 1.610 maraka s uključenim PDV-om i imamo još nekoliko stambenih jedinica koje su ostale u prodaji. Stambeni fond na Stupu ima više stanova na više lokacija. Na kupcu je da riješi način finansiranja, a mi sarađujemo sa svim bankama. Što se tiče poreza, na stambene jedinice koje su prvi put u prodaji (novogradnja) ne plaća se porez na promet – kazao je za Faktor Adi Grebović iz Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo.

Vlada Tuzlanskog kantona dodjeljivala je novac na ime regresiranja kamata za odobrene kredite za rješavanje stambenih potreba mladih. Pri tome se novac dodjeljivao za kupovinu stana ili kuće, rekonstrukciju, adaptaciju stambenog prostora, izgradnju kuće ili nadzidanje kolektivnog stambenog objekta. Ukupni iznosi su ovisili o stanju u kantonalnoj kasi.

Povoljniji krediti u ZDK

Miralem Galijašević, predsjednik Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kazao je za Faktor da pitanje olakšica kod kupovine prve nekretnine rješavaju kroz kredit.

– To su sredstva koja smo mi osigurali i plasiramo ih kroz revolving kredit preko bivše IK Banke, danas ASA banke. Oni rade sve bankarske poslove, mi samo radimo listu ljudi koji će dobiti kredit – kazao je Galijašević za Faktor.

On je podsjetio da su prije nekoliko godina, kad je on također bio na čelu vlade, podijelili oko 130 takvih kredita na području ovog kantona.

– Kad sam prije nešto više od dvije godine ponovo imenovan za premijera, vidjeli smo da imamo ta sredstva koja su ‘zaboravili’. Nakupilo se oko dva miliona i mi smo to ponovo otkočili i dali smo opet oko 50 kredita. Imamo kriterije, da je osoba mlađa od 35 godina, komisija izboduje te aplikacije, gleda se te, na primjer, da li je riječ o uspješnom sportisti, doktoru nauka, koja je stručna sprema, dolazi li iz boračke porodice… Ta sredstva se plasiraju po minimalnoj kamati, ovisno o euriboru. Najvažnije je da je kolaterala ta nekretnina i mladima ne treba žirant – kazao je Galijašević.

Do sad nisu imali problema, svi krediti se vraćaju. Kako se račun ponovo puni tako Vlada ZDK planira plasirati ta sredstva.

Dva programa u Goraždu

Bosansko-podrinjski kanton vodi istovremeno dva programa. Kod kupovine prve ne plaća se porez na promet nepokretnosti.

– Prošle godine smo također završili jedan projekt izgradnje novih stambenih jedinica. Tržišna cijena nekretnine je 1.200 maraka po kvadratu, s tim što je kroz ovaj program cijena stana kvadratnog metra stana 900 maraka. U tu svrhu je bilo izdvojeno oko 2,8 miliona maraka. Nastavljamo s tim projektom ove godine, s tim što je za tu svrhu predviđeno oko 2,2 miliona maraka – kazao je za Faktor Emir Oković, predsjednik Vlade BPK.

Zloupotrebe u HNK

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu postojala je odluka prema kojoj su se kupci prve nekretnine oslobađali poreza na promet, ali je ona zloupotrebljavana. Primijećeno je, na primjer, da mladi čovjek ili bračni par bez djece kupi stan od 150 kvadrata ili da osobe koje se bave nekretninama cijelu stambenu jedinicu uknjiže kao jednu, ona se oslobodi prometa na promet, a kasnije se podijeli u više stanova.

– Danas svi plaćaju porez na promet nekretninama u iznosi od pet posto. Vlada HNK ne bježi od toga da pronađe modalitet pomoći mladim ljudima, ali se uvjeti moraju detaljno razraditi do najsitnijih detalja kako bi se ispunila prava svrha – kazao je za Faktor Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.

Bilo bi lijepo, ali nažalost…

Tahir Lendo, predsjednik Vlade Srednjobosanskog kantona potvrdio je za Faktor da ni ovaj kanton nema nikakav program pomoći mladima kod kupovine prvog stana.

– Ne postoje neke olakšice za kupovinu prve nekretnine, a nije bilo nekih inicijativa za tako nešto – kazao je Lendo. Ista situacija je i u Zapadnohercegovačkom kantonu.

– Međutim, mi smo predvidjeli da kupac ne plaća porez na promet nekretninama već prodavač – kazao je za Faktor Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHK. Slična situacija je i u Posavskom kantonu.

– Bilo bi zaista lijepo da postoji jedan takav program, međutim mi takav jedan program nemamo – kazala je za Faktor Nada Koturić, glasnogovornica Vlade PK-a.

Draško Dalić, predsjednik Vlade Livanjskog kantona kaže da su neke općine imale ili imaju neke programe olakšica, ali ne i kanton.

– Nažalost, nema olakšice na kupovinu prve nekretnine, bilo u vidu oslobađanja od poreza na prvu nekretninu bilo stambene programe.– kazao je Dalić za Faktor. Trenutno je pokrenuta inicijativu koja bi išla u tom smjeru i koju će Vlada, najavio je Dalić, uskoro razmotriti.