Na današnji dan 2014. godine počela izgradnja nove zgrade Općine Kakanj

9. maja 2014. godine, na Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan “Zlatnih ljiljana” počela je izgradnja nove zgrade Općine Kakanj. Zgrada je izgrađena za samo 18 mjeseca i otvorena na Dan državnosti BiH, 25. novembra 2015.godine.

Podsjećamo na govor načelnika Nermina Mandre koji je održan 9. maja 2014.godine:

“Poštovani sugrađani,

neizmjerno sam sretan jer smo u Kaknju dočekali trenutak kada će zvanično početi izgradnja zgrade Općine Kakanj. Teško je u istom momentu kada se neka radnja dešava, događajima davati epitete “historijski”, “ključni”, “presudni” i sl, ali o ovom današnjem momentu ipak se može govoriti u kontekstu velikog značaja jer se radi o projektu koji će više decenija, pa možda i stotinu godina, koristiti velikom broju građana Kaknja, kako generacijama današnjice tako  i generacijama koje dolaze.

U ovoj zgradi će se realizirati demokratski procesi i donositi važne odluke. Odluke će donositi izabrani predstavnici građana. Nadamo se da će biti donošene mudre i pametne odluke koje će donijeti prosperitet našem kraju.U ovoj zgradi će građani Kaknja izgovarati sudbonosno “DA” i sklapati brakove, te tako započinjati zajednički život u novoformiranoj porodici.

Uvjereni smo da će dobre odluke u zgradi koja će biti izgrađena donositi i investitori koji dolaze i dolazit će u naš grad kako bi stekli sliku o Kaknju i mogućnostima za ulaganje na ovom području.

Nova zgrada će značiti i značajno povećanje kvaliteta pružanja usluga građanima. Nove namjenski građene prostorije omogućit će da ubrzamo procese obrade predmeta, te da tako postižemo još bolje rezultate rada i veći stepen zadovoljstva korisnika usluga.

Naš prioritet kod projektovanja bio je izbjeći sve arhitektonske barijere, te tako i građanima sa posebnim potrebama omogućiti pristup svim općinskim službama koje pružaju usluge. Ovakvim odnosom udovoljit ćemo zahtjevima koje pred nas postavljaju zakonski propisi, te međunarodne norme i konvencije koje štite ljudska prava i zagovaraju jednak pristup javnim servisima i uslugama za sve građane.

Izgradnju zgrade Općine Kakanj promatramo i kao naš doprinos jačanju države BiH. Na ovaj način jačamo  institucije države kao što ih jačamo i izgradnjom drugih državnih objekata kakvi se rade u ovoj i kakvi su rađeni u prošloj godini u Kaknju.

Izgradnja ove zgrade je i poruka građanima da se i u ovako teškom vremenu moramo okrenuti budućnosti, moramo graditi, moramo raditi, moramo stvoriti osjećaj perspektivnosti življenja na ovom prostoru. Objekat gradimo iz vlastitih sredstava, dakle ne zadužujemo se za njega. Usmjeravamo sredstva na velike kapitalne investicione projekte gdje će posao naći brojni građevinci, građevinska operativa i druge djelatnosti. Ovo je direktni poticaj zapošljavanju. Samo realizacijom kapitalnih projekata velike investicione vrijednosti, te realizacijom infrastrukturnih projekata, mi možemo napraviti pravi poticaj privredi.

Sa ovakvim porukama i razmišljanjima, građanima Kaknja i BiH upućujem čestitku povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana”.

DSC_0085 DSC_0089 DSC_0104 DSC_0123 DSC_0130 DSC_0141