Na današnji dan: 26. juli 1963.godine – zemljotres u Skoplju, kakanjski rudari su među prvima pomogli unesrećenima!

zm-467x330

26. jula 1963. godine katastrofalan potres pogodio je makedonski glavni grad Skoplje. Poginulo je 1.070 osoba, a materijalna šteta bila je procijenjena na tadašnjih 500 miliona američkih dolara. Potres je bio jačine 6.1 stupnjeva po Richteru, povrijeđeno je između tri i četiri hiljade ljudi, a njih 200 hiljada ostalo je bez krova nad glavom. Između 75 i 80 % grada bilo je uništeno. U danima nakon potresa, svoju je pomoć ponudilo 78 zemalja svijeta koje su poslale novac, lijekove i timove za gradnju.

Vijest o katastrofalnom zemljotresu u Skoplju koji je gotovo razorio cijeli grad tužno je odjeknula među kakanjskim rudarima. Oni su među prvima pritekli u pomoć. U Skoplje je upućena stručna brigada koja je brojala 40 rudara u Kaknju koja je imala zadatak spašavanja unesrećenih.

Osim toga, iz zajedničkog fonda potrošnje izdvojeno je 5 miliona dinara za pomoć Skoplju.

Uz ovaj iznos, svaki kakanjski rudar je donirao svoje dvije nadnice što je iznosilo 8 miliona i 500 hiljada dinara. Zajedno sa rudarima Breze, kakanjski rudari su za Skoplje izdvojili i 2.800 tona uglja, a vrijednost ove pomoći iznosila je 17 miliona dinara.