Čestitka načelnika povodom 27.jula-Dana ustanka naroda BiH

a4a444fbe154ff80be6904ec47981335

Antifašizam je jedan od najhumanijih pokreta u historiji čovječanstva, stoga svaki datum koji  svjedoči o antifašističkoj borbi zaslužuje posebnu pažnju i treba biti dostojanstveno obilježavan, posebno radi mlađih naraštaja kojima je potrebno kontinuirano ukazivati na humane ideale antifašističke borbe.

Fašizam je stalno prisutna prijetnja protiv koje se treba svakodnevno boriti. Od pojavnih oblika poput predrasuda, govora mržnje, stereotipa i slično, fašizam može nevjerovatnom progresivnom snagom da se razvija do neslućenih razmjera, pa je nužno sve negativne pojave koje ukazuju na fašizam preventivno sprečavati i eliminisati još dok imaju početne pojavne oblike.

To činimo našim svakodnevnim isticanjem istinskih ideala slobode, mira, suživota i jednakosti među ljudima. To činimo snažnim osudama i sprečavanjem svakog oblika izražavanja mržnje poput isticanja  simbola fašizma i ružnog i uvredljivog skandiranja na utakmicama. To činimo sprečavanjem i osuđivanjem svakog oblika veličanja likova zločinaca… To činimo naglašavanjem činjenice da antifašizam nije pokret koji pripada samo prošlosti, nego se radi o svevremenom pokretu kojeg treba čuvati i njegovati i u današnjici i u budućnosti.

U ovoj našoj borbi nikada ne smijemo posustati niti se smijemo umoriti. Ovakva borba je naša obaveza ukoliko želimo našem životnom putu dati smislenost i ostaviti lijep trag našeg postojanja i bivstvovanja na ovom svijetu.

Svim antifašistima upućujem čestitku povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH.

Općinski načelnik,

Nermin Mandra