Na današnji dan: Svečano otvorena škola u Poriječanima uz podršku Refika Kurgaša

skola-porjecani-skidanje-skele-4

Video: Svečano otvorena škola u Poriječanima

Prije 8 godine započela je izgradnja područne škole u Poriječanima novcem kojeg su osigurali Federalno ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

U septembru 2014. godine finansiranje radova preuzela je Fondacija “Mi za djecu”, na čelu sa Refikom Kugrašom. Nakon tačno godinu dana škola je i svečano otvorena jučerašnjom ceremonijom.

Pred mnogim brojem gostiju iz javnog, političkog i kulturnog života, škola je konačno predata pravom vlasniku – Osnovnoj školi “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre.

Primopredaju su svečano potpisali Refik Kurgaš, ispred Fonadacije “Mi za djecu” i Jasmina Uzunalić, direktorica Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre.

Ovom prilikom treba naglasiti entuzijazam i društvenu odgovornost privrednika, ali i građana – ljudi dobre volje čiji rad nisu primjetile nadležne institucije vlasti. Osim što nisu primjetile, kantonalna vlast kojoj škola i pripada nije našla za shodno da doprinese opremanju škle i pored činjenice da je aktuelni premijer Miralem Galijašević obećao osigurati sredstva za školske klupa.

Jučerašnja svečanost u Porječanima uz trenutno najbolju i najopremljeniju školu u BiH, bila je dostojna privrednog entuzijazma i dječije radosti učenika koji će u novoj školi imati sve uslove za sticnaje znanja po najzahtjevnijim školskim standardima.

U video prilozima donosimo obraćanja: Refika Kurgaša, predsjedinka Fondacije “Mi za djecu”, Jasmine Uzunalić, direktorice Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre i Amre Babić, načelnice Općine Visoko. Također možete pogledati i dodjelu zahvalnica onima koji su pomogli izgradnju škole.