Na transparentu u New Yorku : “Ruanda, Bosna, a sada Burma”

Ispred zgrade ambasade Mijanmara u New Yorku održan je protest povodom nasilja i napada mijanmarske vojske na Rohingya muslimane u Arakanu.

Nekoliko desetina građana okupilo se ispred zgrade ambasade, a tom prilikom su se čule parole kojima je osuđeno nasilje nad muslimanima Arakana.

Demonstranti su nosili transparente poput “Zaustavite ubijanje Rohingya”, “Zaustavite genocid”, “Prava Rohignya su ljudska prava”, “Ne smijemo šutjeti”, “Šutnja je odobrenje”. Jedan od transparenata u New Yorku bio je i “Ruanda, Bosna, a sada Burma. Zaustavite genocid na Rohingyama”.

Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopćio je da je iz Mijanmara u Bangladeš od 25. augusta izbjeglo 73.000 Rohingya muslimana.

Obespravljena muslimanska manjina Rohingya, u mijanmarskoj pokrajini Arakan meta je novih napada mijanmarske vojske i budističkih militantnih grupa i primorana je da bježi u susjedni Bangladeš.

U novom valu napada na muslimanska sela u Arakanu, mijanmarska vojska i budistički militanti su od 25. augusta spalili desetine sela i ubili veliki broj mještana.

Vlasti Mijanmara ne dozvoljavaju međunarodnim organizacijama pristup u Arakan pa precizni bilansi stradanja i posljedica napada na lokalnu muslimansku manjinu još nisu poznati.

Lokalne nevladine organizacije iz Arakana javljaju da je u napadima u proteklih nekoliko dana ubijeno najmanje hiljadu muslimana, a neki izvori govore i o više hiljada ubijenih.

(Anadolija)