Najuspješnija turistička destinacija Maroka – grad obojen u plavo

161012096-2_xxl

Građanke marokanskog grada Chefchaouena su odlučile da urede ovo mjesto, koje se, ujedno, pretvorilo u jednu od najuspješnijih turističkih destinacija u Maroku.

Upravo ovaj rednjovjekovni grad Chefchaouen je jednom bio mjesto kroz koje se samo prolazilo usput, a žene u gradu su došle na ideju da ga oboje u plavo i tako ga učine zanimljivim turistima.

Lokalni vodič Abdeslam Mouden je rekao da je plavo u Chefchaoenu započelo tek prije 20 godina, kada je tradicionalno, samo jedna oblast u gradu bila plava, stari jevrejski dio grada, a sada se cijeli stari grad boji tri puta godišnje.

Međutim, mišljenja o tome zašto je ovaj planinski grad obojen baš u plavo su različita, pa jedni kažu da je to spiritualna boja jevreja i muslimana, dok drugi vjeruju da je to priznanje planinskom izvoru koji je omogućio naseljavanje, dok je alternativno pojašnjenje da plavo tjera komarce, što je posebno korisno.

Žene grad boje ručno, najčešće tokom noći, dok drugi spavaju, ali ipak nije cijeli grad plav. Gradska tvrđava je i dalje crvenkasto-narandžasta, dok je džamija ostaja bijele boje.