Nakon utvrđenih rezultata lokalnih izbora: SDA ulazi u 88 općinskih vijeća, SDP u 74, a SNSD u 66 vijeća

izbori-registracija

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) danas je utvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH, a dvije stranke koje će biti zastupljene u najviše općinskih vijeća su SDA u čak 88 i SDP u 74 vijeća.

Iako je svim strankama bilo važno da njihovi kandidati za načelnike i gradonačelnike pobijede, jednako je bitno koliko je određena stranka dobila glasova i kako će biti zastupljena u nekom općinskom vijeću.

Rad načelnika u velikoj mjeri zavisi od podrške vijeća, koje značajno može ubrzati ili blokirati određeni projekat.

Na osnovu do sada utvrđenih rezultata lokalnih izbora SDA će imati zastupnike u 88 općinskih vijećana teritoriji čitave BiH, čime su ostvarili ubjedljivo najbolji rezultat u odnosu na konkurenciju.

Na drugom mjestu je opozicioni SDP, koji će imati svoje vijećnike u 74 općinska vijeća te će u značajnoj mjeri utjecati na rad načelnika i lokalnih zajednica općenito.

Po broju vijećnika, odnosno odbornika u skupštinama općina u Republici Srpskoj najviše odbornika imat će vladajući SNSD i to u 66 skupština, zatim SDS 62 i DNS 59, nakon kojih slijedi PDP sa zastupljenošću u 56 skupština.

Kolacioni partner SDA, Savez za bolju budućnost (SBB) imat će svoje vijećnike u 52 općinska vijeća, dok će HDZ BiH imati zastupnike u 44 vijeća, koliko će imati i Demokratska fronta (DF).

Narodni demokratski pokret (NDP) će imati odbornike u 30 vijeća, HDZ 1990 u 24, ASDA u 20, a Naša stranka u 14 općinskih vijeća.

SDA će za formiranje vlasti u općinama tražiti podršku koalicionog partnera SBB-a, ali je sasvim jasno da to neće biti jednostavno u svim općinama, s obzirom na zastupljenost vijećnika SDP-a, Naše stranke i DF-a.

Nešto lakši posao u Republici Srpskoj će imati SNSD, koji će imati podršku parnera u vlasti DNS-a.

Zanimljivo je istaći da u Općini Novi Grad Sarajevo kandidat SDA-a koji je osvojio 1.702 glasa nije uspio ući u Općinsko vijeće, dok je kandidatkinja Narodnog demokratskog pokreta u Istočnom Drvaru Biljana Jović sa samo sedam glasova ušla u Skupštinu Općine Istočni Drvar.

Nakon što su utvrđeni rezultati izbora, političke stranke i kandidati imaju rok od dva dana da podnesu eventualne prigovore i žalbe.

Nakon toga CIK do 2. novembra mora objaviti konačne rezultate lokalnih izbora te izabranim načelnicima i vijećnicima dodijeliti certifikate.

(klix)