NASTAVNIK MIRSAD ČAKŠIRAN – Počinioci genocida i dan danas žele da zataškaju i obezvrijede dokaze o uništavanju bošnjačkog naroda

Nakon što je jučer u krcatom Omladinskom centru prezentiran projekat “Genocid na karti”, autora Mugidma Cvrlje, za naš portal izjavu je dao nastavnik Mirsad Čakširan, iz O.Š. “15,april”, a koji je uradio historijsku recenziju karte ovog veoma značajnog historijskog projekta.
Mirsad Čakširan je svoj kako kaže skromni doprinos za naš portal objasnio na sljedeći način:
“Bio sam počastvovan samim pozivom da budem dio projekta “GENOCID NA KARTI”, koji će u budućnosti ostaviti pisani trag o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocid koji je počinjen nad Bošnjaškim narodom od 1992-95, Ovom prilikom uključen sam u ovu priču ne samo kao historičar nego kao i pripadnik Armije RBiH gdje sam dao aktivan doprinos u odbrani BiH.
Ono što svi trebaju da znaju a posebno mi koji se bavimo proučavanjem historije jeste činjenica da sve što se ne zapiše to se i zaboravi i da sve što ne ostavi pisani trag brzo izblijedi u ljudskoj memoriji.
Najgore od svega je što novi naraštaji nisu dovoljno upućeni u ono što se događalo i kroz kakve je strahote prošao Bošnjački narod.
Biti dio tima koji će ostaviti pisani trag u obliku projekta “GENOCID NA KARTI” je nešto ogromno mada je moj doprinos neznatan čini me izuzetno sretnim.
Počinioci genocida i dan danas žele da zataškaju ,obezvrijede u totalno drugačijem svijetlu.
Isticanje istine o agresiji na BiH i genocidu koji je počinjen predstavlja pravi put u borbi protiv zaborava i želje da se više nikada ne ponovi. Ovaj projekat predstavlja značajan dokaz o istini i zaslužuje da se uvrsti u nastovne planove i programe u svim školama u Bosni i Hercegovini iz razloga što jedino istina vodi ka pomirenju.
Čestitam gospodinu Cvrljo Mugdimu na ovoj izvrsnoj ideji i realizaciji projekta “GENOCID NA KARTI” da se ne zaboravi i nikada ne ponovi”, bile su riječi nastavnika.
 KAKANJINFO.COM