Obilježena 24.godišnjica svirepog zločina koji se 1993.godine dogodio u Poljanima

Obilježen 9.juni-Dan sjećanja na žrtve svirepog zločina koji se 1993.godine dogodio u Poljanima kod Kraljeve Sutjeske (općina Kakanj)

Petak, 9.juni 2017.godine: Na Spomen-obilježju u Poljanima kod Kraljeve Sutjeske (općina Kakanj) danas je obilježena 24. godišnjica svirepog ubistva sedmero civila koji su mučeni, ubijeni, a potom spaljeni u šumi Klašnica, između Poljana i Kraljeve Sutjeske.

Prisutnima na obilježavanju 9. juna – Dana sjećanja na žrtve svirepog zločina koji se dogodio u Poljanima i Dana logoraša općine Kakanj obratili su se predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i Asim ef. Hasanspahić u ime Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Upriličeno je i polaganje cvijeća na Spomen-obilježje žrtvama stravičnog zločina koji se dogodio u Poljanima. Cvijeće su položili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i „Zlatna policijska značka“ općine Kakanj, predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92” općine Kakanj, predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici Općinske organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) Kakanj, predstavnici Humanitarne organizacije “Kakanjsko srce”, članovi porodica žrtava zločina…

” O zločinima treba govoriti i treba posjećivati mjesta na kojima su se dešavala mučenja i ubijanja ljudi. To je naša obaveza prema žrtvama jer je sjećanje na nevino stradalog čovjeka osobina kojom se pokazuje ljudskost i ispravno shvatanje smisla postojanja čovjeka na ovom svijetu. To je i naša obaveza prema novim generacijama koje odrastaju. Oni trebaju znati kakvo se zlo dogodi kada se pomrače ljudski umovi. Oni moraju znati da trebaju vrijedno učiti i raditi kako bi bili intelektualno snažni, složni i spremni da prepoznaju i oštro reagiraju na svaki pojavni oblik fašizma i mržnje, a sve sa ciljem da se zlo nikada više ne dogodi.
Sjećajući se žrtava zločina mi prizivamo pravdu za koju znamo da je spora, ali se nadamo da je dostižna. Bez obzira koliko pravda bila spora mi ne smijemo odustati od prizivanja, ukazivanja i traženja da se zločinci kazne. Mi moramo biti duboko svjesni da apsolutne pravde nema na ovozemaljskom svijetu. Svakodnevno slušamo vijesti o neprocesuiranim predmetima, nedostatku dokaza u sudskim procesima, oslobađajućim presudama, malim kaznama i pomilovanjima osuđenika. Svakodnevno saznajemo o majkama i očevima koji odlaze sa ovog svijeta, a nisu dočekali pravdu za svoje dijete i svoga najbližeg koji je stradao kao žrtva zločinaca. Međutim, bez obzira na te bolne činjenice mi ne smijemo pokleknuti. Izvor naše duhovne snage koja tješi, ohrabruje i snažnu vuče naprijed je naše duhovno uvjerenje da će apsolutna pravda doći na budućem svijetu.
Zato danas sa ovog mjesta pozivamo da se odgovorni za zločin utvrde i sudski procesuiraju čime jasno pokazujemo da nismo odustali od traženja pravde. Kakanj će nastaviti njegovati lijepe međuljudske odnose, harmoniju, toleranciju i solidarnost među ljudima, ali će uvijek tražiti pravdu”, rekao je u svom obraćanju načelnik Nermin Mandra.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je i vjerski program u mektebu u Poljanima.
9. juna 1993. godine u selu Poljani (općina Kakanj) počinjen je stravičan zločin nad nedužnim ljudima. Na zvjerski način su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović. Zločin je počinjen nad sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u dobu starosti. Ustanovljeno je da su pomenuta lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj. Svi ubijeni, osim Nedžada Kadrića koji je bio pripadnik Armije R BiH, bili su civili i mještani Poljana, osim Latifa Mehmedovića koji se tog dana zatekao u posjeti kod rođaka. Ova lica su bila zatočena u područnoj školi u Poljanima gdje su maltretirana i zvjerski mučena, da bi potom bila spaljena.
Tijela su pronađena u masovnoj grobnici, u šumi Klašnica u blizini Poljana. Stručnom analizom i pregledom leševa utvrđeno je da su 4 tijela izmasakrirana i nagorjela, a tri u potpunosti spaljena.
Očevici iskopavanja masovne grobnice u šumi Klašnica naprosto su se razbježali pred prizorom kakav nije zapamćen na kakanjskom tlu.