Niz susreta Mogherinijeve danas u Sarajevu

Visoki predstavnik EU za vanjski i sigurnosnu politiku Federika Mogherini danas će se u Sarajevu sastati sa zvaničnicima BiH.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da će se Mogherinijeva prvo susresti sa članovima Predsjedništva BiH u 14.30 sati u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Potom će se Mogerinijeva u 15.45 sati u zgradi zajedničkih institucija BiH sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, njegovim zamjenicima Vjekoslavom Bevandom i Mirkom Šarovićem, te ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Predviđeno je da, nakon ovog susreta, Mogherinijeva i Zvizdić u 16.45 sati daju izjave za medije.

Mogherinijeva, koja je juče posjetila Beograd, danas će boraviti i na Kosovo i Metohiju, gdje će se sastati sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, uključujući Srbe, te delegacijama političkih stranaka.

Kako je najavljeno iz prištinske Kancelarije EU, sastanci u Prištini biće održani iza zatvorenih vrata, a po njihovom okončanju predviđeno je da se Mogerinijeva obrati novinarima zajedno sa premijerom samoproglašenog Kosova Isom Mustafom.

Planirano je da Mogherinijeva posjeti most na rijeci Ibar koji odvaja sjeverni od južnog dijela Kosovske Mitrovice, ali iz Kancelarije EU nisu precizirali tačno vrijeme te posjete.

U okviru posjete Balkanu, Mogerinijeva se 1. marta sastala sa crnogorskim zvaničnicima. Posjeta Mogerinijeve Sarajevu odgođena je u četvrtak, 2. marta, jer avion zbog magle avion nije mogao da sleti.

(oslobođenje)