Povodom 3.marta-Dana Patriotske lige Kakanj: Položeno cvijeće i upriličena svečana akademija

Povodom 3.marta-Dana Patriotske lige Kakanj danas je u Gradskom spomen-parku upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, a potom i na Spomen-obilježje palim  borcima NOAR-a 1941-1945. Cvijeće su položili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Udruženja “Patriotska liga Kakanj”, Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945, OO SDA Kakanj, Vijeća mladih općine Kakanj i učenici OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj.

Nakon polaganja cvijeća upriličena je i svečana akademija povodom 25.godišnjice Patriotske lige Kakanj na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Prisutnima u sali Doma kulture Kakanj obratio se, između ostalih, i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

“Prvi mart – Dan nezavisnosti BiH ove godine smo obilježili u kontekstu naglašavanja uloge Patriotske lige u vremenu pred početak i tokom agresije koja je izvršena na Republiku Bosnu i Hercegovinu. U fokusu naše pažnje je organizacija Patriotske lige u Kaknju kroz čiji se nastanak i razvoj  jasno oslikava opći kontekst rasta i razvoja patriotske svijesti u BiH. Od Kaknja se očekivao jak patriotski naboj jer i tada kao i danas opća logika upućuje na zaključak da se o državi skrbi i brine sa najviše zebnje i emocije tamo gdje su njeni historijski začeci, tamo gdje su stolovali bosanski banovi i kraljevi, tamo gdje se čuvala bosanska kruna. Takvo očekivanje u ona teška i neizvjesna vremena Kakanj je ispunio.

Na strahovite pritiske, prijetnje, ucjene i ultimativne zahtjeve da BiH bude dio krnje Jugoslavije koja je u suštini bila zamaskirano ostvarenje jednog od probuđenih velikodržavnih projekata, bosanski patrioti  odgovaraju ustrajnim zalaganjem za mir i rješenje jugoslovenske krize kroz dijalog. Na području Kaknja zalaganje za mir se ispoljavalo kroz nastojanja da se očuvaju dobri međunacionalni odnosi. Održavani su sastanci, potpisivane međustranačke izjave, apelovalo se na mir. Mirno, strpljivo i mudro se reagiralo na uporne demagoške priče o ugroženosti jednog naroda. Prikupljeno je više od 50.000 potpisa građana kojima se upućivao apel za mir. Kakanjske majke su se pridružile općim zahtjevima da se bosanskohercegovački mladići vrate sa produženog odsluženja vojnog roka jer je bilo jasno da se JNA stavila u službu kreatora politike zločina i agresije. Paralelno sa ustrajnim zalaganjem za mir, bosanski patriotizam nije istovremeno značio i naivnost i slijepo vjerovanje kako sudbinu treba prepustiti na volju kreatorima probuđenih ideologija koje su u korijenu imale aspiracije na bosanskohercegovački teritorij. Dan za danom sve je postajalo jasnije da poruke mira ne dopiru do onih koji su pripremali agresiju sa ciljem nestanka i podjele BiH. Na temelju takvih činjenica nastala je Patriotska liga BiH kao oblik otpora prijetnjama i pokušajima da se spriječi da o sudbini BiH odluče njeni građani putem referenduma kao demokratskog načina izražavanja mišljenja. Vrijeme je pokazalo da je upravo formiranje Patriotske lige bilo jedan od najvažnijih faktora kojima je spriječeno da Bosna šapatom padne.

Na području Kaknja formiranju Patriotske lige se pristupa odlučno i hrabro. Okolnosti u kojima se nabavljalo oružje, uniforme i materijalno- tehnička sredstva su bile veoma rizične i opasne. Zbog toga o Patriotskoj ligi i njenim pokretačima i članovima treba govoriti sa posebnim respektom. To je i razlog zbog kojeg smo ove godine u Kaknju obilježili 1.mart-Dan nezavisnosti BiH i 3.mart-Dan Patriotske lige Kakanj kroz jedan cjelovit, jedinstven i sadržajan program. Naša želja je sačuvati od zaborava period stvaranja Patriotske lige, te kroz takvu aktivnost mlađim naraštajima u srca usaditi snažan patriotizam i odanost državi BiH. Uz ovakva patriotska promišljanja i poruke, svim pokretačima otpora, svim članovima Patriotske lige u našem gradu i svim patriotski opredijeljenim građanima čestitam 3.mart-Dan Patriotske lige Kakanj”, rekao je načelnik Nermin Mandra.