Obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”

Svečanim postrojavanjem kakanjskih dobrovoljaca iz perioda 1992. godine, simboličnom predajom raporta, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u  Gradskom spomen-parku u Kaknju i na spomen-obilježja u Brezi i Misoči, te svečanim ručkom za dobrovoljce, danas je u Kaknju obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”.

Okupljanje dobrovoljaca započelo je u 9.30 sati u Gradskom spomen-parku. U 10:00 sati upriličeno je postrojavanje dobrovoljaca iz 1992.godine i simbolična predaja raporta. Ratnom komandantu Elvedinu Šehagiću raport je predao ratni komandir Fuad Škulj.

Nakon intoniranja himne BiH prisutnima su se obratili ratni komandat Elvedin Šehagić i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Nakon obraćanja, položeno je cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, te predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92”, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” općine Kakanj, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Udruženja antifašista i boraca NOAR-a 1941-1945, Općinske organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) Kakanj…

U svom obraćanju prisutnima u Gradskom spomen-parku načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je govorio o herojstvu i časti kakanjskih dobrovoljaca.

“Poštovani dobrovoljci, dragi sugrađani,

dobrovoljnost, volonterizam, vlastita volja, odricanje bez prisile, su najljepši epiteti koji krase jednog čovjeka. Zato mi predstavlja posebno zadovoljstvo pozdraviti ovaj svečani stroj u kojem stoje ljudi prema kojima se njeguje posebna emocija u kolektivnoj svijesti kakanjskog naroda. Sa ove vremenske distance, 25 godina poslije, vaša hrabrost, vaša svijest o potrebi dobrovoljnog učešća u odbrani države i vaša odlučna borba, još su više prepoznatljive kao veliko žrtvovanje za opću korist jer svakoga dana sve više spoznajemo i sve je više novih informacija koje svjedoče o podmuklo planiranoj i zvjerski izvršenoj agresiji na našu državu.

Svaki čovjek se svakodnevno vraća u svoju prošlost, prebire svoje najvažnije životne odluke, razmišlja šta je dobro učinio i u tome pronalazi motivaciju i snagu za dalje savladavanje životnih prepreka, izazova i ciljeva. Svaki čovjek u svojim dobrim odlukama iz prošlosti pronalazi nadu i vjerovanje da su upravo te dobre odluke zalog i razlog da sudbina njemu i njegovoj djeci donese dobro u budućnosti. Svoje dobrovoljno učešće u odbrani države dobrovoljci iz perioda odbrane od agresije doživljaju, tretiraju i nose u duši kao jednu od svojih najvažnijih i najboljih odluka. Iz te važne životne odluke dobrovoljci crpe svoj optimizam, snagu i duševni mir. Na toj odluci se temelji i njihovo čvrsto uvjerenje da su dobrovoljnim stupanjem u borbu za pravdu i slobodu osjetili, dosegnuli i doživjeli suštinu i smisao života na ovom prolaznom svijetu. Ta unutrašnja duševna spoznaja je  dobrovoljcu motivacija da danas bude na ovom mjestu i da ponosno stoji u stroju, vedra lica, čistog obraza i  dokazane časti, i sa sjetom, tugom i neizbrisivim sjećanjem na svoje poginule saborce.

Stojeći u ovom stroju vi pokazuje i svjedočite svoje časno lice, i časno lice svojih roditelja, i časno lice svoje porodice, i časno lice svojih djedova… Stroj u kojem stojite je i stroj časti našeg Kaknja i naše države Bosne i Hercegovine. Dolaskom na ovo mjesto pokazali ste da ispravno doživljavate ono što se učinili 1992.godine. Ponosno stojeći na ovom mjestu vi svjedočite istinu da se čast ne stiče i ne gradi nikakvim novcem, bahatošću i nanošenjem štete ljudima, već snažnim zalaganjem za opće dobro i zajednicu, patriotizmom, zalaganjem za slobodu i dobrovoljnim učešćem u pružanju otpora svakom obliku zla, a posebno onom koji ugrožava slobodu i državu.  Stupajući u ovaj stroj vi pokazujete da ne zaboravljate svoje poginule saborce. Zato vam zahvaljujem za današnje prisustvo na ovom mjestu i čestitam 23.maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“”, rekao je načelnik Nermin Mandra.