Opasna igrica ”Plavi kit” stigla i u BiH

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošle sedmice da učenik igra igricu poznata kao „Plavi kit“, potvrdio je direktor ove škole za agenciju Patria.

Zbog zaštite djeteta i škole govorio je pod uslovom anonimnosti. Cijeli slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja KS. Rukovodstvo te škole je kao mjeru predostrožnosti nekoliko dana ranije otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na djecu.

Igrica je već raširena u svijetu i regionu, a može dovesti čak i do samoubistva djeteta.

– Učiteljica je na jednom učeniku nižeg razreda na ramenu vidjela iscrtanu ribu te cijeli slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni roditelji. Dijete je priznalo da je instaliralo opasnu igricu koju su roditelji obrisali. Dijete je pod nadzorom i ponovo mu je upućen poziv za igricu – kazao je direktor ove škole.

Učenik je, kako je potvrđeno za Patriju, sebi nanio lakše povrede. Srećom, slučaj je otkriven na vrijeme.

Još uvijek nema reakcije ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića koji je obaviješten o ovom događaju. Zatraženo je da Ministarstvo izda upozorenje školama u vezi ove opasne pojave. No, ministar Kazazović ostao je nijem na ovaj događaj.

U cijeli slučaj uključena je sarajevska policija kojoj je prijavljen slučaj uznemiravanja djeteta.

Kako počinje igrica

– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” onlajn igre “Plavi kit”.

Ova opasna igrica koja funkcioniše tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj društvenoj mreži dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, “Plavi kit” potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji

Naime, igrica tjera decu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, jer onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija prijeteće poruke.

Jedan slučaj zabilježen je i u Srbiji gdje je jedanaestogodišnji dečak počeo igrati igricu, ali su njegovi drugovi obavijestili roditelje koji su sve prijavili policiji.

(Patria)