Od 10 projekata zbrinjavanja otpada u ZDK, Vodokomu Kakanj 30.000 KM za nabavku kanti za otpad

otpadzdk00-748x330

Od 225.000 KM za 10 projekata zbrinjavanja otpada u ZDK, pogledajte ko je dobio koliko?

Ugovori sa deset korisnika sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH potpisani su danas u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona. Za projekte iz oblasti zbrinjavanja otpada opredjeljeno je 225 hiljada maraka, a korisnici su javna komunalna preduzeća, općine i grad Zenica.

Po drugom javnom pozivu u ovoj godini, za apliciranje projekata iz oblasti zaštite okoliša, u segmentu općina i javnih preduzeća, podneseno je deset projekata.

Komisija Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK ocijenila je da svih deset ispunjava uslove za sufinansiranje.

Među njima je i projekat ALBE Zenica „zbrinjavanje infektivnog otpada u Kantonalnoj bolnici Zenica“. Cilj mu je, objašnjava Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet u ALBI, pretvaranje infektivnog u komunalni otpad uz proces neutralizacije.Vrijednost projekta je 35 hiljada maraka, od čega je ALBI iz Fonda za zaštitu okoliša odobreno oko pola tog iznosa.

Regionalna deponija Mošćanica stavila je potpis na ugovor o doniranju 40 hiljada maraka za podršku 110 hiljada maraka vrijednom projektu odplinjavanja odlagališnih kaseta na deponiji. Emir Zukić, direktor Deponije, podsjeća da su sredstva iz Fonda dobili i po prvom javnom pozivu u ovoj godini.

Resorni ministar Fahrudin Brkić konstatuje kako je iz Fonda za zaštitu okoliša ove godine u ZDK uloženo 650 hiljada maraka za projekte zbrinjavanja otpada. Za dva dana, ističe ministar Brkić, stići će nam opsežan upitnik iz Evropske komisije koji bi trebao biti uvod za pristup u evropske fondove za finansiranje projekata iz oblasti ekologije. Ministar je optimista po ovom pitanju i očekuje da će u narednoj godini vrijedni ekološki projekti u ZDK imati finansijsku podršku i iz ovog izvora.

Pogledajte u nastavku ko je dobio, kolike iznose i za koje projekte.