Održano sjećanje na poginule rudare 1965. godine, u jami Orasi

U skladu sa tradicijom i ovog 7. juna, u uvjetima koji su propisani vezano za sprječavanje širenja korona virusa, održano je sjećanje na poginule rudare

I ovog 7. juna, tačno u deset sati ispred spomenika poginulih rudara održano je komemoratiovno sjećanje na 128 palih komorata u rudarskoj nesreći koja se dogodila na današnji dan 1965. godine, u jami Orasi kakanjskog Rudnika.

Poštujuće mjere vezane za sprječavanje širenja korona virusa ovogodišnja komemoracija trajala je kraće i bez formiranja povorke koja uvijek kreće iz kruga Stare direkcije Rudnika, odnosno neposrednog ulaza/izlaza jame „Orasi“ gdje se dogodila ova tragedija.

Dok je Rudarska glazba izvodila „Posljednji pozdrav“ cvijeće i vijence na spomenik poginulim rudarima prvo je položeno u ime porodica poginulih rudara, Uprave i Sindikata Rudnika Kakanj. Zatim su cvijeće položili načelnik Općine Kakanj te Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH. Kao i prethodnih godina, sjenama komorata poklonili su se i predstavnici Udruženja penzionera Općine Kakanj.

Izvođenjem Rudarske himne završena je ovogodišnja komemoracija.