Odsjek za inspekcije o predizbornom plakatiranju: Osim političkih subjekata, prekršajni nalozi će biti izdavani i kandidatima čije se fotografije nalaze na nedozvoljenim mjestima

opcina-kakanj

Nakon što je proteklih dana Odsjek za inspekcije Općine Kakanj poduzeo mjere iz svoje nadležnosti prema nekoliko političkih subjekata zbog plakatiranja na nedozvoljenim mjestima, aktivnosti ove vrste se nastavljaju i dalje uz novitet u postupanju inspekcije. Naime, u subotu 1.oktobra 2016.godine, općinski inspektori će, pored političkih stranaka, pisati prekršajne novčane kazne i svim kandidatima čije se fotografije nalaze na nedozvoljenim mjestima. Ukoliko se na nedozvoljenim mjestima nađu slike svih kandidata sa jedne liste inspektori će prekršajne naloge izdati svim kandidatima. Ova aktivnost se posebno odnosi na radijus od 50 m oko lokacija na kojima će biti organizirano glasanje na predstojećim lokalnim izborima.

Stoga, Odsjek za inspekcije Općine Kakanj poziva sve političke subjekte i kandidate da što prije izvrše uklanjanje predizbornih plakata ukoliko su postavljeni na mjestima koja se ne smiju koristiti za tu svrhu.

Sve političke subjekte i nezavisne kandidate kao i druga fizička i pravna lica podsjećamo na odredbe Odluke o komunalnom redu Općine Kakanj kojima je zabranjeno postavljanje plakata, oglasa i sličnih objava van dozvoljenih mjesta, kao i ispisivanje poruka bilo kojeg sadržaja, a naročito na fasadama, ogradama, potpornim zidovima, drveću, rasvjetnim stubovima, stubovima saobraćajne signalizacije i ostalim stubovima, energetskim i drugim postrojenjima i sličnim objektima i na trotoarima, bez saglasnosti nadležne službe Općine Kakanj.

Odsjeku za inspekcije Općine Kakanj mogu se uputiti i dojave o bespravnom predizbornom plakatiranju putem e-maila: [email protected] ili putem telefona 032/771 819.