Oglasio se Vranić u vezi preminule Džene Gadžun: Zatražio sam da se izvrši provjera da li je medicinska oprema atestirana

Nažalost, obdukcioni nalaz mi nije nikada dostavljen, rekao je Vranić

Otac preminule Džene Gadžun, Muris Gadžun, u dva navrata pisao je ministru zdravstva Vlade Kantona Sarajevo. Ovom prilikom oglasio se Vranić.

Njegovo saopćenje za javnost prenosimo u cjelosti:

– Kao i svi građani, bio sam iskreno i duboko pogođen viješću o smrti dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun. Kako sam trenutno i ministar zdravstva KS, osjećao sam i posebnu odgovornost i obavezu da odmah pozovem porodicu djevojčice i ponudim svu pomoć koja im je bila potrebna. Kao ministar zdravstva, kao ljekar, a iznad svega kao čovjek i roditelj želio sam saznati šta se tog kobnog dana desilo u ljekarskoj ordinaciji.

Na lice mjesta poslao sam i nadležnu inspekciju, te pozvao direktora KUIP-a. Zatražio sam od direktora KUIP-a i inspektorice da mi dostave nalaz o tragičnom događaju.

Od Ljekarske komore Kantona Sarajevo odmah sam zatražio da mi se dostave na uvid potrebna odobrenja za rad i licence za samostalan rad pomenutih ljekara. Također zatražio sam da se izvrši provjera, da li je medicinska oprema atestirana. U vezi sa navedenim, napominjem da su svi ovi nalazi i dokumenti već učinjeni dostupnim javnosti.

Nažalost, obdukcioni nalaz mi nije nikada dostavljen. Poznato je i da doktorica koja je bila operater, nije imala validnu licencu za rad u Kantonu Sarajevo.

Svu dokumentaciju koju smo pribavili u Ministarstvu, dostavili smo nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Tu prestaje nadležnost MInistarstva i mene kao ministra, u pogledu poduzimanja pravnih koraka u vezi sa tragičnim događajem.

Nadam se i vjerujem da će pravosudni organi utvrditi sve relevantne činjenice, a da će slučaj biti riješen u okviru zakona. Naravno da roditeljima ništa ne može umanjiti bol, niti zamijeniti izgubljeni dječiji život, ali i oni i javnost zaslužuju znati istinu, kao što nadležne pravosudne institucije trebaju utvrditi postojanje odgovornosti. Dijelim mišljenje sa svima onima koji smatraju da to sve skupa predugo traje, ali to ni na koji način nije u mojoj nadležnosti.

Još jednom želim naglasiti kako osjećam veliku žalost zbog izgubljenog dječijeg života i imam puno razumijevanje za bol roditelja. Upravo iz poštovanja tog bola, smatram neprimjerenim da se ta nesreća koristi za politikanstvo i pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena, traženjem krivice na adresi na kojoj je nema.

Avaz/Kakanjinfo.com