Opasna gripa u ZDK: Oboljelo oko 630 pacijenata, evidentirani slučajevi s virusima H3N2 i H1N1,

Posjete u Kantonalnoj bolnici Zenica su reducirane, a na nekim odjelima već i u potpunosti zabranjene. Razlog toga je prema riječima načelnika Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednana Drljevića povećan broj oboljelih od gripe. Ističe da je najveći problem što iz Doma zdravlja u bolnice pristiže sve veći broj pacijenata kojima nije potreban bolnički tretman.

“Apelujemo ljekarima u domovima zdravlja da nam ne upućuju sve pacijente u bolnicu. Gripa kao gripa nema posebnog lijeka ako se dođe u bolnicu. Mi u bolnici liječimo samo komplikacije nastale gripom koje se ogledaju u visokoj temperaturi dužoj od tri dana, otežano disanje, poremećenoj svijesti”, govori Drljević.

Pojasnio je kako i pacijenti telefonom mogu zatražiti savjete od ljekara te da nema potrebe da se kreću po autobusima, domovima zdravlja i dodatno prenose viruse.

“Broj oboljelih od gripe je povećan i kod nas, dok je u Hrvatskoj proglašena sezona gripe i posjete u određenim bolnicama u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji su zabranjene. Kod nas još ništa nije zvanično proglašeno, sve je na kantonima. Međutim, s obzirom na to da se kod nas to na većim nivoima i ne prati, mi pratimo regiju koja se vodi evropskim preporukama. Oni već imaju smrtne slučajeve i pacijente s gripom koji su prikopčani na aparate”, dodao je naš sagovornik.

Do 31. decembra broj pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica nije bio povećan. Međutim, u posljednjih sedam dana na odjel pedijatrije javilo se više od stotinu pacijenata dobi od 5 do 8 godina.

“Djeca od pet do osam godina najčešće obolijevaju od gripe tako da sada imamo pritisak na pedijatriji, ali i na drugim odjelima u manjem intenzitetu. Na odjelu za infektivne bolesti dnevno imamo po 20-ak pregleda i 7.8 prijema. Porast oboljelih se osjeti s obzirom na to da je gripa u cijeloj Evropi uranila za mjesec dana”, kazao je Drljević.

Naglašava da mjesta za paniku nema, ali da je potrebna veća svijest građanstva i informiranost o značaju vakcinacije.

“Kampanja antivakcinacije koja se kod nas provodi stvara najveće probleme. U Hrvatskoj je vakcinisano više od 300.000 osoba, a kod nas ni u bolnici nisu svi radnici vakcinisani. Potrebno je promijeniti svijest i primarno djelovati”, zaključio je Drljević.