Opozicija u ZDK-u skuplja potpise za smjenu Vlade, aktuelna koalicija tvrdi da je većina stabilna

Političke turbulencije u drugim kantonima, ali i rezultati lokalnih izbora u Zenici motiv su aktuelnoj opoziciji u Skupštini ZDK-a za prekompoziciju vlasti. Novi-stari zenički gradonačelnik Fuad Kasumović okuplja opozicione stranke i ide u promjenu većine i smjenu Vlade ZDK-a, koja je u međuvremenu ostala i bez premijera. Vladajuća koalicija SDA – HDZ BiH – A-SDA tvrdi – većina je stabilna.

Za smjenu vlasti potrebno je minimalno 18 potpisa. S obzirom na to da imaju kapacitet za formiranje nove većine, kako tvrde opozicione stranke i zenički gradonačelnik, Vlada u ovom kantonu mogla bi doživjeti sudbinu sarajevske i tuzlanske.

“Mi smo pri kraju, oko 90 posto poslova je završeno, da predamo u Skupštinu potpise. Čekamo zvanično proglašenje lokalnih izbora, gdje će doći do promjene u Skupštini ZDK-a“, kaže gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Opozicione stranke imaju, čini se, 16 sigurnih ruku – 6 mandata SDP-a, te po tri DF-a, SBB-a i Nezavisnog bloka, uz jedan mandat Naše stranke. Pitanje je da li dodatnu podršku očekuju pridruživanjem HDZ-a sa tri ili će se tražiti u Stranci za BiH sa 1, uz dva mandata samostalnih zastupnika koji su u Skupštinu ušli sa liste Nezavisnog bloka.

“Načelno smo mi tu već sa većinom koja može vladati u naredne dvije godine, što praktično nije pravi cilj vladanja nego pripreme za 2022. godinu“, poručio je Mirsad Mahmutagić, predsjednik KO SDP ZDK.

Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini ZDK-a Ismet Sarajlić ističe jednistvo Kluba i navodi kako nema dileme da će podržati novu većinu sa zahtjevima koji su i do sada, kako kaže, bili minimalistički.

Dok Kasumović licitira i sa imenom mandatara nove Vlade, uz najavu pomirenja već odavno suprotstavljenih HDZ-a i DF-a, vladajuća koalicija SDA – HDZ – A-SDA je kategorična – većina je stabilna.

Mislim da bi bilo glupo sad preslagivati parlamentarnu većinu. Mi imamo probleme, trebamo pripremati proračun. DF je i dosad bio ovdje u parlamentarnoj većini, skupa sa HDZ-om. Međutim, on je bio partner SDA”, ističe Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ BiH.

Predsjednik KO A-SDA ZDK Ramo Isak podsjeća: “Ovo je stabilna većina. Svi oni koji budu smatrali da mogu da naprave neku drugu – Bože moj, u politici je sve dozvoljeno”.

Uz sve nedaće, aktuelna vlast priprema se za izbor novog premijera, nakon što je Mirza Ganić izabran za gradonačelnika Visokog.

“Mi ćemo sigurno birati novog premijera, a prijedlog će biti od onih koji misle da imaju većinu”, poručio je predsjedavajući Skupštine ZDK-a Ćazim Huskić (SDA).Nakon općih izbora opozicione stranke u Zeničko-dobojskom kantonu propustile su priliku za formiranje vlasti. Imali su 21 potpis i imenovanog mandatara, no raspodjela resora bila je kamen spoticanja. Ova situacija je i svojevrsni popravni ispit, za sada, sa još neizvjesnim ishodom.

federalna.ba