Mjere će vjerovatno biti produžene i za Novu godinu i mogu biti samo strožije

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez, potvrdio je za Klix.ba da su trenutne mjere zbog koronavirusa produžene još 14 dana, ali da će se one najvjerovatnije zadržati za vrijeme i iza novogodišnjih praznika.Na sastanku Kriznog štaba Federanog ministarstva zdravstva razmatrana je trenutna epidemiološka situacija nakon čega je odlučeno da se u naredne dvije sedmice zadrže mjere koje su na snazi u Federaciji BiH.

“U međuvremenu planiramo imati još jedan sastanak kako bismo odlučili o daljnjim mjerama za Novu godinu i iza nje, ali s obzirom na trenutnu situaciju te mjere će najvjerovatnije biti produžene i za taj period. Želim naglasiti da trenutno stanje ukazuje na to da mjere mogu biti samo strožije nikako oslabljene”, kazao nam je Čerkez.

Podsjećamo da su trenutno u Federaciji BiH na snazi mjere koje podrazumijevaju ograničavanje kretanja od 23:00 do 5:00 sati, nošenje maski na otvorenom i zatvorenom. Broj ljudi dozvoljen u zatvorenim prostorijama je maksimalno 30, a na otvorenom 50. Stanovništvu je preporučeno da izbjegavaju javna i privatna okupljanja te da ograniče kretanje. U prosjeku BiH testira otprilike 3.500 hiljade s tim da je vikendtom taj broj mnogo manji.

U posljednja 24 sata je u BiH bio značajno manji broj novozaraženih međutim broj od 437 nije mali kada su uzme u obzir da je i mnogo manje testiranih nego inače. U oktobru je broj novih slučajeva zaraze počeo značajno rasti i dostizati rekordne nivoe, međutim sada je situacija nešto relaksiranija, a BiH bilježi konstantan pad novozaraženih na dnevnom nivou.