Patković: Imamo pojedince i grupe boraca u teškoj materijalnoj i psihološkoj situaciji

Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH, komentirajući za Faktor najavljene proteste boraca iz Teočaka pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, kaže kako je boračka populacija još uvijek daleko od izvjesne i sigurne budućnosti.

Patković: Daleko smo od sigurne budućnosti

Patković: Daleko smo od sigurne budućnosti

Opredijeljeni su, kaže Patković, da probleme rješavaju u dogovoru sa svima u Bosni i Hercegovini.

– Nažalost, teško je govoriti o opravdanosti, jer može biti subjektivno. Kada se posmatra sveukupno stanje u Bosni i Hercegovini, borci bi imali opravdan razlog da svaki dan protestuju, jer smo još daleko od toga da imamo izvjesnu i sigurnu budućnost države. Što se tiče organizacije koju predstavljam, mi smo još uvijek opredijeljeni da probleme rješavamo dogovorom sa svima u Bosni i Hercegovinom, pa tako i sa Vladom FBiH i resornim ministarstvom – govori Patković.

Komentirajući sporazum o osiguranju sredstava za borce koji su u stanju potrebe, mišljenja je da je u potpunosti ispoštovan.

– Mislim da se ovdje radi o različitom viđenju kriterija za sredstva, kao i o visini sredstava koju treba dobiti pripadnik koji ispuni uslove. Bojim se da imamo pojedince i grupe koji su u vrlo teškoj situaciji, kako u materijalnoj, tako i psihološkoj, i koji budu upotrijebljeni za različite ciljeve. Apelujemo na institucije da odgovorno rade svoj posao i da se usvoje zakoni koji su u proceduri iz boračke oblasti, poput zakona o udruženjima od posebnog značaja. A pogotovo apelujemo na usvajanje budžeta FBiH – rekao je Patković.