Preživjeli logoraši Keraterma u šoku: Osuđeni haški zločinac Damir Došen pripadnik paravojne formacije “Srbska čast”!

Autor: Index.ba

Prijedorčani, koji su preživjeli užasne torture u zloglasnom logoru Keraterm, 9. januara bili su u šoku kada su na TV snimcima, ali i fotografijama koje se šire društvenim mrežama, vidjeli svog sugrađanina Damira Došena zvanog Kain kao pripadnika paravojne formacije „Srbska čast“!

Uniforme i obilježja koja nose iste su one koje su logoraši zapamtili iz kazamata smrti. Među prijedorskim Bošnjacima, preživjelim žrtvama Keraterma ponovo je zavladao strah. Kažu kako su mislili da se iskreno pokajao za sve što je uradio. Sada, kada su ga ponovo vidjeli u uniformi kakvu je imao u logoru ne spavaju mirno.

Prije tri dana, tokom obilježavanja neustavnog dana RS pripadnici ove paravojne formacije su učestvovali u defileu na ulicama Banja Luke,a na TV snimcima i fotografijama vidi se i Damir Došen.

Organizacija „Srbska čast“ sve je samo ne „humanitarna organizacija“.

„Za sebe vole reći da su humanisti. Ali ako na bilo kojoj društvenoj mreži upišete „Srbska čast“ , ukazat će vam se nabildani ljudi sa fantomkama na glavama, muškarci u maskirnim uniformama sa automatskim oružjem u rukama, fotografije iz teretane, vojne obuke i postrojavanja. „Srbska čast i podmladak Veterana RS Powers održale su u Narodnoj Skupštini RS sastanak na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja , koji će učestvovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske“, piše u dokumentima sigurnosnih agencija koje još navode da se na sastanku „razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude preduzimala opstrukcije rada vlasti“.

Damir Došen zvani Kain bio je komandir smjene u „Keratermu“. Njega su krajem 1999. godine, po naredbi tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a George Robertsona i komandanta NATO u Evropi general Wesley Clarka u Prijedoru uhapsili pripadnici SFOR-a i prebacili u Hag.

Nakon priznanja krivice osuđen je 13. novembra 2001. godine na pet godina zatvora, a prijevremeno pušten 2003. godine.

Damir Došen je, prema navodima haške presude, od 3. juna do početka avgusta 1992. bio vođa smjene od 6 do 12 stražara u zloglasnom zatočeničkom logoru Keraterm, koji su snage bosanskih Srba formirale sredinom 1992. godine u krugu fabrike keramičkih proizvoda na istočnom kraju grada Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Dozvolio je progone i prešutno prihvaćao nasilje nad zatočenicima u logoru, uključujući premlaćivanja, silovanje, seksualno zlostavljanje i ubistva, kao i maltretiranje, ponižavanje i psihološko zlostavljanje.

U Hagu mu se sudilo u predmetu „Sikirica i drugi“. Bio je trećeoptuženi.

„Bivši zatočenik, zaštićen pod pseudonimom “V”, ispričao je da ga je Kain (nadimak za optuženog Došena) tog jutra prozvao da sakuplja leševe ubijenih.

-Odjednom se čuo jauk iz toaletu, Kain je izvadio pištolj i s jednim stražarom ušao u WC. Čuo se metak, Kain je izašao i vratio pištolj u futrolu rekavši da u toaletu imamo još jednog”, ispričao je svjedok “V”.

Damira Došena u svjedočenju spominje i Fikret Alić, poznatiji kao “logoraš sa žice”, čovjek čije fotografije su obišle svijet u ljeto 1992. godine. ( snimak na 7,34)