Penzionisani “Dajc” nakon 55 i FAP nakon 42 godine uspješnog rada

Premda je vozni park Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj podmlađen proteklih godina sa novim vatrogasnim vozilima, važan oslonac kakanjskim vatrogascima i dalje su bila i dva stara vozila koja su zahvaljujući svojoj kvaliteti, te brižnom čuvanju i održavanju, uspijevala nositi se “rama uz rame” s puno mlađim vozilima iste namjene.

Radi se o vatrogasnom vozilu TAM 4500, popularnom “Dajcu”, proizvedenom davne 1964. godine i vozilu FAP prizvedenom 1977. godine.

No, zub vremena je učinio svoje, tako da ova dva ljepotana idu u zasluženu penziju, “Dajc” nakon 55, FAP nakon 42 godine uspješnog rada.

“Ova vozila za sve nas imaju sentimentalnu vrijednost. Decenijama su bila oslonac u spašavanju ljudskih života i imovine. Sačuvat ćemo ih kao muzejske eksponate, te uz adekvatnu zaštitu postaviti na određenu lokaciju za uspomenu, podsjećanje i za nove generacije kao pouku kako spoj kvaliteta i brižnog čuvanja omogućava da zajedničko dobro dugo služi ljudima”, rekao je Aldin Šljivo koji je prošle nedjelje pobijedio na prijevremenim izborima za načelnika Općine Kakanj, a koji po funkciji obavlja i dužnost komandanta Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj.

Uz standardnu vatrogasnu opremu, kamione i cisterne, kakanjski vatrogasci su opremljeni i motornim čamcima, posjeduju i specijalno vozilo za intervencije u slučajevima saobraćajnih nesreća, koriste i specijalizirano vozilo – četverotočkaš, a koriste i skutere za ophodnju.

  

Dajc i FAP

   

Vozni park PVJ Kakanj