U Kaknju dosegnut Milion litara mlijeka, bez brige i subvencije Općine ne bi moglo . . .

Udruženje “Farmeri” Kakanj izvršilo je nabavku laktofriza za hlađenje i skladištenje mlijeka. Radi se o projektu čija je vrijednost 24.000 KM. Nabavku je s 20.000 KM finansijski pomogla Općina Kakanj, a u finansiranju nabavke su učestvovali i krajnji korisnici (4.000 KM).

“Hvala Općini Kakanj na izdvojenim sredstvima i svima koji su u učestvovali u projektu. Dobitnicima želimo da u što kraćem roku dnevno napune kapacitet laktofriza”, saopšteno je iz Udruženja “Farmeri” Kakanj.

Prema dobijenim i upotpunjenim podacima od četiri otkupljivača svježeg kravljeg mlijeka koji vrše otkup od kooperanata sa područja općine Kakanj, za četiri kvartala u 2018.godini ukupno je otkupljeno rekordnih 1.030.961 litar svježeg kravljeg mlijeka, što je u odnosu na otkupljene količine mlijeka u 2017.godini više za 257.564 litra.

Najznačajniju ulogu u postizanju ovog uspjeha imaju poljoprivredni proizvođači, zatim otkupljivači, Savez poljoprivrednih udruženja „KAP“ Kakanj, Udruženje uzgajivača krupne i sitne stoke „Farmeri“ Kakanj, kao i Općina Kakanj koja je značajno uticala na razvoj ove oblasti kroz razne podsticajne mjere i finansijska sredstva izdvojena u Budžetu Općine Kakanj.

U Kaknju su decenijama bilježeni rudarski rekordi, rekordi u proizvodnji električne energije i cementa, a sada se bilježe i rekordi u proizvodnji mlijeka. Činjenica je fascinirajuća tim prije što je Kakanj uvijek slovio za industrijsku i rudarsku sredinu, ali ne i za poljoprivrednu.