Počeo projekat “NE KOCKAJ SE ZDRAVLJEM I ŽIVOTOM”

Kroz istraživanje Udruženja OKC Kakanj u Kaknju je zaključilo da razvojem tehnologije , socio-demografskim problemima, neiskorišteno slobodno vrijeme, teških socijalnih uvjeta, statistički naš grad ima veliki broj neregistrovanih ovisnika o svim vrstama ovisnosti.

Ovaj projekat je osmišljen sa jedinstvenim ciljem a  to je da učenike, djecu, mlade, sportiste i kolektive ali i građane koji okupljaju kritičnu masu podložnu uticaju istih, educiraju o prevenciji, izbjegavanju, zdravstvenim problemima i borbi u liječenju od navedenih poroka. 

Tako da u fokusu svih navedenih pošasti, kocka-klađenje, nargila i narkomanija prednjače.  Ovaj projekat je zamišljen da pokrene i animira mnoge aktivnosti ne samo o klađenju po čemu su naše aktivnosti poznate širom BIH, nego  da se uvežu i preventivno djeluje i druge vrste pošasti našeg doba.

Tako je udruženje OKC Kakanj u savremenom digitalnom svijetu kreiralo i napravilo posebnu ONLINE platformu –„PREVENCIJA ZA 5 – PREVENTIVNO.BA)“ – na čijem će portalu biti dostupne edukacije i štetnosti – KLADIONICA, NARGILA, CIGARETE, ALKOHOL I DROGA – OVISNOSTI U NAŠOJ ZAJEDNICI.

(Ovo je edukativni projekat prevencije ovisnosti i ukazivanje na pošasti putem posebne ON line platforme i specijalizirane stranice).

  • Edukativna platforma prevencije ovisnosti 5 vrsta u cilju podizanja svijesti

“U cilju informisanja šire mase a posebno kakanjske javnosti o mnogim savremenim metodama, mogućnostima i problemima pošasti (KLADIONICA, NARGILA, CIGARETE, ALKOHOL I DROGA) koji je uveliko prisutan te kroz ovakav savremen vid edukacije i metode zbog počasti koronavirusa čuvamo svoje i zdravlje drugih ljudi, upravo poštujući mjere i smjernice Kriznog štaba zbog pandemije koronavrusa a samim tim i održavanja realizacije projekta kroz sistem predavanja i prezentacija putem video aplikacije ZOOM koja omogućava spajanje mnogo ljudi odjednom istovremeno putem webinara i slično, tako da se direktna predavanja dešavaju grupno.

U konkretnom slučaju cilj je uspostavljanje web sajta na ovu temu kao edukativnog dugoročnog rješenja za kakanjsku javnost (online platforma).  Glavni je cilj web radionica je razvijanje znanja i svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti te smanjenje eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti među djecom i mladima”, navode iz Udruženja OKC Kakanj.

PRESS OKC KAKANJ/KAKANJINFO